Yrityksen perustaminen – näillä pääset alkuun (0)
Yritystoiminnan alkuvaiheessa voi olla hankalaa hahmottaa, mitkä viranomaisvaatimukset on jokaiselle yritykselle pakollisia. Tilannetta ei helpota eri palveluntarjoajien mainostulva silloin, kun yritys on perustettu. Listaamme tänne ne asiat, jotka jokaisella yrityksellä on hoidettava yritystoiminnan alkuvaiheessa.
Yrityksen pakolliset velvoitteet
Yrityksen perustamiseksi on täytettävä patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) perustamisilmoitus. Rekisteröinnin yhteydessä saat yrityksellesi Y-tunnuksen. Jos yritys hakee starttirahaa ei kannata rekisteröidä yritystä ennen starttirahan hakemista. Jos olet perustamassa toiminimeä, PRH- rekisteröintiä ei tarvitse välttämättä tehdä koska PRH veloittaa rekisteröinnistä käsittelymaksun. Lisää voit lukea artikkelista ”Toiminimiyrittäjä, säästä 110€ – harjoita liiketoimintaa ilman rekisteröintiä Kaupparekisteriin”
Perustamisilmoituksella yritys voi myös ilmoittautua seuraaviin verottajan rekistereihin:
Ennakkoperintärekisteri – suosittelemme jokaiselle yritykselle. Jos yritys laskuttaa työtä ja ei ole ennakkoperintärekisterissä, tilaajalla on velvollisuus pidättää maksettavasta laskusta 13 prosenttia veroja.
Arvonlisäverorekisteri – jos yrityksen vuoden tuloraja on yli 10000 euroa sillä on ilmoitettava arvonlisäverorekisteriin. Arvonlisäverovelvollisuudesta voit lukea lisää: Arvonlisäverovelvollinen – kenelle, miksi ja milloin?
Työnantajarekisteri – jos palkkaa maksetaan säännöllisesti kahdelle henkilölle, yritys on ilmoitettava työnantajarekisteriin. Emme suosittele satunnaisesti palkkaa maksaville rekisteröitymistä, koska rekisterissä olevilla on annettava kausiveroilmoitus verottajalle (esimerkki kausiveroilmoituksen antamisesta) myös silloin, jos sillä ei ole palkanmaksua.
Osakeyhtiölle on luotava pankkitili yrityksen perustamisen yhteydessä. Yksityisen elinkeinonharjoittajan ei tarvitse luoda omaa pankkitiliä. Suosittelemme kuitenkin sen tekemistä, koska yrityksen oma pankkitili helpottaa pitämään yrittäjän ja yrityksen raha-asiat erillään.
Kaikki yritykset ovat kirjanpitovelvollisia. Kirjanpidon voi joko tehdä itse tai ostaa palvelu ulkopuolelta.
Yrittäjän on myös otettava yrittäjän eläkevakuutus (YEL) kuuden kuukauden kuluttua yritystoiminnan alkamisesta, jos arvioitu työtulo on yli 7557 euroa.
Jos yrityksellä on työntekijöitä, on otettava palkkaan liittyvät vakuutukset, kuten tapaturmavakuutus, työntekijöiden eläkevakuutus ja ryhmähenkivakuutus. On huomioitava, että jos palkkaa maksetaan vain yrittäjälle, palkkaan liittyviä vakuutuksia ei tarvitse ottaa.
Toimialoilla voi olla lisää vaatimuksia
Tietyillä toimialoilla voi olla edellä mainittujen velvoitteiden lisäksi vakuutusvaatimuksia. Esimerkiksi kemikaaliteollisuudessa on usein otettava ympäristövakuutus. Vakuutusyhtiöiltä saa tietoa siitä, onko yrityksellesi erityisiä vakuutusvaatimuksia.
Valitsemallasi toimialalla voi olla myös ilmoitusvaatimuksia. Esimerkiksi ravintoloiden on tehtävä ilmoitus ravitsemusliikkeestä, elintarvikehuoneistosta ja hankittava hygieniapassit työntekijöilleen. Toimialakohtaiset ilmoitusvaatimukset voit tarkistaa Yritys-Suomi sivulta.
Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Yritysmuodon valinta – toiminimi vai osakeyhtiö?
——-
Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.
Vastaa