Tasapoisto vai menojäännöspoisto – mikä niiden ero on? (0)
Jokaisen yrittäjän, jonka taseesta löytyy poistettavaa omaisuutta, olisi hyvä tietää tasapoiston ja menojäännöspoiston ero. Vaikka niiden nimet saattavat aluksi herättää kauhunsekaisia tunteita, kannattaa niille silti antaa mahdollisuus! Yksinkertaisuudessaan poistojen tekeminen on kuitenkin vain pelkkää matematiikkaa eikä niiden opiskeluun mene koko päivää. Rentouta hartialihaksesi ja tyhjennä mielesi, sillä nyt mennään!
Suunnitelman mukainen poisto
Syventävissä vero-ohjeissa kerrotaan, että suunnitelman mukaisilla poistoilla tarkoitetaan pysyviin vastaaviin kuuluvien hyödykkeiden hankintamenojen kirjaamista kuluksi järjestelmällisesti niiden taloudellisen vaikutusajan kuluessa. Hieno lause, mutta mitä se tarkoittaa?
Suunnitelman mukainen poisto on vain suunnitelma, minkä mukaan poistoja teet. Ei siis ole olemassa vaihtoehtoja tasapoisto, menojäännöspoisto tai suunnitelman mukainen poisto. On vain tasa- ja menojäännöspoisto. Kun näistä valitset toisen, on se sinun suunnitelman mukainen poistomenetelmä.
Silloin kun hankit yritykselle omaisuutta, tutki käytätkö tasapoistoa vai menojäännöspoistoa. Sen selvitettyäsi, sinulla on suunnitelma ja voit alkaa tekemään suunnitelman mukaisia poistoja. Helppoa kuin heinänteko!
Tasapoisto
Aloitetaan helpommasta, mutta pk-yrittäjien keskuudessa vähemmän käytetystä poistomenetelmästä eli tasapoistoista. Tasapoisto tarkoittaa nimensä mukaisesti tasaisesti tehtyjä poistoja.
Tasapoisto on poistomenetelmä, jossa hyödykkeen hinta poistetaan tietyn ajan kuluessa kiinteällä summalla. Tasapoistoa käytettäessä täytyy siis tietää hyödykkeen taloudellinen käyttöikä sekä hankintahinta. Poisto tehdään joka vuosi samalla summalla, kunnes taseen arvo on mennyt nollaan ja ei ole enää mitään poistettavaa. Tasapoisto valitaan, jos omaisuuden vaikutus yritykseen on yhtä suuri jokaisena poistoajan vuotena. Hyvin simppeliä siis!
Esimerkkejä tasapoistettavista hyödykkeistä on mm. vuokrahuoneiston perusparannusmenot, liittymismaksut, tavaramerkkioikeudet, atk-ohjelmat, patentit ja tekijänoikeudet. Koneet ja kalustot sekä niihin rinnastettava omaisuus EI kuulu tasapoistettavien piiriin vaan niiden kanssa käytetään menojäännöspoistoa.
Tasapoistot on suht helppo asia ymmärtää, mutta ihan vain varmuuden vuoksi, tässä vielä esimerkki:
Kalakauppias on peruskorjannut vuokraamaansa myymälätilaa vuoden aikana 50 000 eurolla. Peruskorjauksesta on hyötyä kauppiaalle tasaisesti jokaisena vuotena, joten poistomenetelmänä käytetään tasapoistoa.
Kauppiaalla on viiden vuoden vuokrasopimus takataskussa eli kauppias hyötyy tästä rempasta seuraavat viisi vuotta.
Laskukaava tasapoistolla on yksinkertainen. Jaetaan hyödykkeen hinta sen käyttöiällä. Tässä tapauksessa siis 50 000 e / 5 vuodella = 10 000 euroa / vuosi.
Kalakauppias siis pienentää tulostaan 10 000 euron poistoilla seuraavat viisi vuotta. Viiden vuoden kuluttua tase on nollilla ja tasapoistot loppuvat.
Menojäännöspoisto
Vaikka menojäännöspoisto sanana saa niskavillat nousemaan pystyyn, jatka silti rohkeasti lukemista! Kappaleen lopussa niskavillat palaa lepoasentoon ja ymmärrät paremmin, miten menojäännöspoisto toimii.
Menojäännöspoistettavia ovat esimerkiksi tuotannon koneet ja laitteet, ajoveuvot, työkalut ja toimistokalusteet. Menojäännöspoisto on hyvin yleinen poistomenetelmä pk-yritysten keskuudessa.
Menojäännöspoistoa käytetään niissä tapauksissa, kun hankitun omaisuuden vaikutus tulonmuodotusprosessiin on isompi käyttövuosien alussa kuin käytön lopussa. Eli, kun tienaat hyödykkeellä enemmän heti sen hankittuasi, ja sen vaikutus pienenee vuosien saatossa.
Menojäännöspoistossa poistetaan vuosittain ennalta sovittu prosenttiosuus omaisuuden poistamattomasta hankintahinnasta. Huh, kylläpä se kuulostaakin monimutkaisemmalta kuin mitä on!
Ehkä tämäkin aukeaa parhaiten esimerkin avulla.
Taksiyrittäjä ostaa auton toimintaansa varten. Auton alviton hinta on 25 000 euroa.
Taksiyrittäjä pääsee nyt vihdoin ja viimein kuskaamaan asiakkaita, joten voidaan päätellä, että autolla on suurempi merkitys käyttövuosien alussa kuin myöhäisemmässä vaiheessa.
Tilikauden lopussa taksiautoilija haluaa tehdä maksimipoiston eli 25% (vuosina 2021-2023 koneiden ja kaluston maksimipoisto 50%).
Laskentakaava on siis seuraavanlainen: 25 000e x 25% = 6250 euroa.
Taksiautoilijan tilikauden tulos pienenee poiston verran (6250 euroa) ja taseeseen jää ostohinnan ja poiston erotus (25 000e – 6250e) 18 750 euroa.
Tämä taseeseen jäävä summa on nimeltään poistamaton hankintameno eli menojäännös. Tätä summaa ei siis ole vielä vähennetty verotuksessa.
Vuoden kuluttua taksiautoilija laskee poistot menojäännöksestä eikä enää auton hankintahinnasta. Seuraavana vuonna laskukaava siis olisi 18 750 e x 25% = 4687,50 euroa. Poiston määrä (4687,50 euroa) vähentää tilikauden tulosta ja taseeseen jää edelleen menojäännöstä (18 750e – 4687,50e) 14 062,50 euroa. Seuraavana vuonna poisto laskettaisiin tästä menojäännöksestä ja niin edelleen. Silkkaa matematiikkaa siis!
Jos taksiautoilija päättää laajentaa toimintaa ja ostaa toisen samanlaisen auton, lisätään se samaan pompsiin aikaisemman auton kanssa. Eli taksilla on nyt yrityksen taseessa vanhan auton poistamatonta hankintamenoa 14 062,50 euroa sekä uuden auton hankintameno 25 000 euroa. Poistot lasketaan näiden yhteissummasta, eli 39 062,50e x 25% = 9765,63 euroa. Menojäännöstä jää taseeseen poiston jälkeen vielä (39 062,50e – 9765,63e) 29 296,87 euroa.
Menojäännös ei koskaan mene poistoilla täysin nollille, vaan aina jäljellä olevasta menojäännöksestä voidaan poistaa maksimissaan 25%. Mutta, jos pystyt osoittamaan, että omaisuudella ei ole enää arvoa tai se on pienempi kuin taseessa oleva arvo, voit tehdä sen suuruisen lisäpoiston. Lisäpoistolla saat omaisuuden arvon vastaamaan sen käypää arvoa tai voit vaikka poistaa koko menojäännöksen, jos sillä ei enää ole minkäänlaista arvoa.
Nimistään huolimatta tasapoistot ja menojäännöspoistot ovat aika simppeleitä. Eikä mitään hätää, ei sinun tarvitse näitä osata ulkoa tai oppia kerralla. Kunhan pääset näitä oikeasti tekemään, loksahtavat viimeisetkin palaset paikoilleen kuin itsestään!
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa