Share this post

ALV-rekisteri – Kenelle, miten ja miksi? (0)

ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on kerätty kaikki arvonlisäverovelvolliset yritykset. Arvonlisävero on lyhykäisyydessään välillinen vero, joka lisätään melkein jokaisen palvelun tai tuotteen hintaan ja jonka loppujen lopuksi maksaa tuotteen tai palvelun lopullinen kuluttaja. 

 

Kenelle?

ALV-rekisteri on pakollinen kaikille yrityksille, yritysmuodosta riippumatta, kun liikevaihto ylittää 20 000 euroa kalenterivuoden aikana. Arvonlisäverovelvollisuuteen on kuitenkin olemassa muutamia toimialakohtaisia poikkeuksia, kuten esim. terveyden- ja sairaanhoitopalveluiden myynti, postipalvelut, ammatillinen ja yleissivistävä koulutus sekä vakuutus- ja rahoituspalvelut ja jos yritys muu vain ja ainoastaan näitä palveluita, ei alv-rekisteriin ei voi liittyä.

Arvonlisäverovelvolliseksi voi hakeutua myös vapaaehtoisesti, vaikka liikevaihto ei ylittäisikään 20 000 euroa kalenterivuoden aikana.

 

Mitä?

ALV-rekisteriin kuuluminen tarkoittaa sitä, että sinä uljas ja rohkea yrittäjä lupaat ja vannot, kautta kiven ja kannon, kerätä arvonlisäverot asiakkailtasi ja tilittää ne verottajalle. Eli, kun yritys on arvonlisäverovelvollinen, täytyy yrityksen laskuttaa asiakkaalta myös arvonlisävero.

  • Jos yritys on myynyt ennen ALV-rekisteriin liittymistä, tuotteita 100 eurolla (alv 0%), rekisteriin liittymisen jälkeen tuotteen hinta ostajalle on 100 euroa + alv 25,5% = 125,50 euroa.
  • Arvonlisäveron määrä (25,50 euroa) tilitetään Verohallinnolle.
  • Yleensä myymiseen liittyy myös ostoja, joten jos myytävä tuote on ostettu 50 eurolla (sis. alv 25,5%) , voi yritys ALV-rekisteriin liittymisen jälkeen myös vähentää ostojen alvit.
  • Tässä tapauksessa yritykselle jäisi maksettavaa arvonlisäveroa (25,50 – 10,15) 15,35 euroa.

 

Alv-rekisteri tarkoittaa, että tuotteen hintaan on lisättävä arvonlisävero

Kun kuuluu ALV-rekisteriin, on velvollinen ilmoittamaan arvonlisäveroista Verohallinnolle joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa, riippuen liikevaihtosi määrästä.

  • Jos liikevaihto on alle  30 000 euroa, arvonlisäveron voi ilmoittaa kerran vuodessa.
  • Jos liikevaihto on alle 100 000 euroa, arvonlisäveron voi ilmoittaa neljännesvuosittain.
  • Jos liikevaihto on yli 100 000 euroa, arvonlisäveroilmoitus on annettava kuukausittain.

Miten?

Useimmiten ALV-rekisteriin liitytään yrityksen perustamisen yhteydessä, perustamisilmoituksella. Ja jos yrityksellä on jo Y-tunnus, rekisteröinti tapahtuu OmaVero-palvelussa. Arvonlisäverovelvolliseksi voi ilmoittautua jo silloin, kun alkaa tehdä hankintoja arvonlisäverollista toimintaa varten. Rekisteröinti kestää noin kolme viikkoa.

Arvonlisäverorekisteristä poistuminen tapahtuu yleensä siinä vaiheessa, kun yritystoiminta tai pelkästään arvonlisäverollinen toiminta loppuu. Jos lopetat yrityksen, tee YTJ:n palvelussa lopetusilmoitus ja samalla lapulla voit poistua myös ALV-, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteristä.

Jos taas lopetat pelkän arvonlisäverollisen toiminnan, tee muutos OmaVero-palvelussa. Mieti lopetuspäivä tarkasti, sillä jos alv-toiminta on loppunut 31.7. ja ilmoitat päättymispäiväksi 1.8., joudut antamaan vielä elokuulta alv-ilmoituksen.

Onks pakko, jos ei tahdo?

Jos yrityksen liikevaihto on kuluvan ja edellisen kalenterivuoden aikana enintään 20 000 euroa, ei alv-rekisteriin ole pakko liittyä. Liikevaihtoa katsotaan erikseen kahden peräkkäisen kalenterivuoden ajalta eikä niitä lasketa yhteen, eli liikevaihto voi kumpanakin vuonna olla enintään 20 000 euroa. Alv-rekisteriin kuulumisessa on kuitenkin puolensa. Jos yritys kuuluu alv-rekisteriin, yritys voi vähentää toimintaan liittyvistä ostoista arvonlisäveron. Ja, jos hankintoja ja ostoja on paljon sekä myyntiä vähän, voi yritys saada mahdollisesti alv-palautusta. Toiset alv-velvolliset yritykset myös tykkäävät alv-rekisteriin kuuluvista yrittäjistä, sillä kun molemmat yritykset kuuluvat alv-rekisteriin, voi ostaja-yritys vähentää ostoista arvonlisäveron. Jossain tapauksissa myös rekisteriin kuulumattomuudesta, eli arvonlisäverottomuudesta, on hyötyä. Jos yritys myy paljon kuluttajille, jotka eivät voi arvonlisäveroa vähentää, on arvonlisäveroton hinta heille edullisempi. Tai jos yrityksellä on todella alhaiset kulut (eli ei vähennettäviä alveja), ei rekisteriin välttämättä kannata vapaaehtoisesti hakeutua. 

Tärkeää on muistaa, että alv-rekisteriin hakeutuminen on vapaaehtoista vain ja ainoastaan alle 20 000 liikevaihdolla. Muuten se on pakko, vaikka ei tahtois.

 

SimplBooksista lähetät alv ilmoituksen verottajalle hetkessä!

Tiesitkö, että SimplBooks kirjanpito-ohjelman käyttäjänä voit lähettää arvonlisäveroilmoituksen suoraan ohjelmasta verottajalle parilla napin painalluksella? Sinun ei siis tarvitse kirjautua OmaVeroon alv-ilmoituksen täyttämistä ja lähettämistä varten, vaan ilmoituksen lähettäminen ohjelmasta hoituu hetkessä. Painat vain nappia ja kaikki arvonlisäverolaskelmalla olevat tiedot siirtyvät verottajalle! Suoraan ohjelmasta lähetetyt tiedot nopeuttavat ilmoituksen antamista ja vähentävät virheiden mahdollisuutta.
→ Lue lisää SimplBooksin alv-integraatiosta.

ALV-rekisteri ei ole mitenkään pelottava paikka. Kun sinne liittyy, täytyy yrityksen vain muistaa kerätä alvit asiakkailta, vähentää niistä ostojen alvit sekä raportoida niistä verottajalle. 

 

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.