Työhuonevähennys on mahdollista tehdä kaavamaisena tai todellisten kustannusten mukaan

Share this post

Työhuonevähennys todellisten kustannusten mukaisesti (0)

Läheskään kaikilla yrittäjillä ei ole käytössään erillisiä toimitiloja, vaan töitä tehdään enemmissä määrin kotona. Työhuonevähennys koskee kodin yhteydessä olevaa tilaa, jota käytetään yritystoiminnan tarpeisiin. Eli kodin ulkopuolelta ostettu tai vuokrattu työtila ei oikeuta työhuonevähennykseen. Niiden kulut voi vähentää suoraan elinkeinotoiminnan kuluina.

 

Työhuonevähennys on mahdollista tehdä kaavamaisena tai todellisten kustannusten mukaan

 

Työhuone kotona

Toiminimiyrittäjä ei voi vuokrata osaa kodistaan yritystoiminnan tarpeisiin, vaikka elinkeinotoimintaa harjoitettaisiin kotona ylimääräisessä makuuhuoneessa tai autotallissa. Sen sijaan toiminimiyrittäjä voi vähentää verotuksessa joko työtilan todelliset kustannukset tai tehdä verottajan kaavan mukaisen työhuonevähennyksen. Se, kumpi on kannattavampaa tehdä, on ihan tapauskohtaista ja se kannattaakin aina laskea ennen veroilmoituksen lähettämistä.

Työhuonevähennyksen saaminen ei oikeasti vaadi erillistä huonetta työntekoon, vaan riittää, että teet töitä kotona ja sinulla on jokin työkäyttöön eriytetty osa. Eli oikeus vähennykseen syntyy, jos sinulla on vaikka työpöytä olohuoneen nurkassa.

Kaavamainen työhuonevähennys vuodelta 2024 toimitettavaa verotusta varten

Verohallinnon kaavamaisen työhuonevähennyksen määrä riippuu siitä, kuinka paljon teet töitä kotona.

Vähennyksen määrä 960 euroa

  • Käytät asuntoa jatkuvasti ja kokopäiväisesti tulojen hankkimiseen

Jos käytät työhuonetta pääansiotulojen hankintaan tai teet yli 50% kalenterivuoden työpäivistä kotona, olet oikeutettu saamaan maksimimäärän työhuonevähennystä. Myös työhuoneen käyttäminen tulojen hankintaan useista eri tulonlähteistä (esim. vuokratulot ja toiminimen tulot) puoltavat maksimimääräistä verovähennystä.

Vähennyksen määrä 480 euroa

  • Käytät asuntoa jatkuvasti, mutta vain osapäiväisesti tulojen hankkimiseen

Jos käytät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulojen, pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojen hankkimiseksi tai teet enintään 50% kalenterivuoden työpäivistä kotona, on keskimmäinen työhuonevähennys oikea vaihtoehto.

Vähennyksen määrä 240 euroa

  • Käytät asuntoa satunnaisesti tulojen hankkimiseen muissa kuin edellä mainituissa tilanteissa.

Jos mikään yllä oleva ehto ei täyty ja teet töitä kotona satunnaisesti tulojen hankkimiseksi, valitse silloin minimi työhuonevähennys. 

Kaavamainen työhuonevähennys on järkevää valita silloin, kun työtilan kustannukset ovat alhaiset tai pienemmät kuin verovähennyksen määrä.

Todelliset kustannukset

Työtilasta koituvat kulut voi tietyissä tilanteissa vähentää todellisten kustannusten mukaan. Todellisten kustannusten vähentäminen voi tuoda suuremman euromääräisen hyödyn, mutta se myös vaatii enemmän töitä, koska kaikki todelliset kustannukset täytyy selvittää ja dokumentoida.

Työhuoneen kustannuksia voivat olla esim. vuokra, valaistus,  lämmitys ja niin edelleen. Myöskin korjaus-, siivous- ja kalustekulut sekä rakennuksen hankintamenon poiston voi vähentää tulonhankkimistoiminnan menona.

Sen sijaan omia ja perheen elantomenoja ei voi vähentää, joita ovat muun muassa asuntolainan lyhennykset sekä korko- ja muut lainakulut sekä asumisesta ja elämisestä aiheutuneet menot, kuten jätehuolto, nuohous-, vakuutus-, vesi- ja hulevesimaksut. Myös asunnossa olevan työhuoneen remontointi kulut ovat lähtökohtaisesti vähennyskelvottomia.

Todellisten kustannusten mukainen verovähennys ei kuitenkaan aina ole itsestäänselvyys, sillä verottaja tekee päätöksen aina tilannekohtaisesti. Kun verottaja arvioi oikeutta todellisten kustannusten vähentämiseen, tarvitsee hän tietoonsa ainakin seuraavat seikat:

  • Asunnon kokonaispinta-ala
  • Mikä osa asunnon pinta-alasta on yritystoiminnan käytössä
  • Asunnossa asuvien henkilöiden määrä
  • Toiminnan laajuus (mm. yrityksen liikevaihto)
  • Yrityksen toimiala
  • Tarvitseeko yritys erilliset toimitilat

Jos liiketoiminta on pientä ja sille on varattu vain pieni osa kodin tiloista, ei todellisten kustannuksen vähentäminen tule silloin kysymykseen. Mitä laajempi yritystoiminta ja mitä isommat tilat, sen todennäköisempää on saada verovähennys todellisten kulujen mukaan.

 

 

Kuinka todelliset kustannukset lasketaan?

Todellisten kustannusten laskemiseen tarvitaan kodin kaikki kulut vuoden ajalta, kodin kokonaispinta-ala sekä toiminimen käytössä olevat neliöt. 

 

Parturi-kampaajalla on työtilat oman asunnon yhteydessä. Asunnon pinta-ala on 100 neliötä ja perheeseen kuuluu kolme henkilöä. Parturi-kampaaja on ottanut liiketoiminnan käyttöön yhden huoneen, joka on 20 neliön suuruinen. Parturi-kampaaja maksaa vuokraa asunnosta 1200 euroa kuukaudessa. Yrityksen liikevaihto on 30 000 euroa vuodessa.

Yrityksen toiminta ei ole verottajan silmissä pienimuotoista, joten oma huone työlle on perusteltua. Asunnon pinta-ala myös riittää sekä perheen asumiseen että työtilaan, joten verotuksessa hyväksytään vähennys todellisten kulujen mukaan. Parturi-kampaaja voi vähentää elinkeinotoiminnan kuluna sen osuuden, joka vastaa työtilan pinta-alaa, eli 20%. Euroina tämä tekee 1200e/kk x 20% = 240e/kk. Tämän lisäksi parturi-kampaaja vähentää verotuksessa 20% kodin lämmityskustannuksista.

Todellisten kustannusten vähentäminen on verotuksellisesti edullisempaa, jos asunnon kulut ovat korkeat ja niiden vähentämistä kannattaakin aina harkita, jos vuosittaiset kulut ovat korkeammat kuin kaavamaisen työhuonevähennyksen maksimimäärä.

Työhuonevähennys veroilmoituksella

Veroilmoituksella työhuonevähennys merkitään kohtaan “muut kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelposet kulut”. Jos ilmoitat OmaVerossa, voit valita vaaditko vähennystä todellisten kulujen mukaan vai kaavamaisena työhuonevähennyksenä.

Jos valitset todellisten kustannusten mukaan, täytyy sinun kertoa verottajalle koko asunnon pinta-ala, toiminimen käytössä oleva pinta-ala sekä asunnon vuokra/vastike tai kiinteistön käyttökulut. Verottajaa myös kiinnostaa oletko vähentänyt asunnosta aiheutuneita kuluja joiltain osin kirjanpidossa. Kun olet nämä tiedot antanut, OmaVero laskee automaattisesti elinkeinotoiminnan osuuden asunnon kustannuksista.

Jos valitset kaavamaisen työhuonevähennyksen, täytyy sinun vain ilmoittaa mihin huoneen käyttö perustuu ja ohjelma laskee työhuonevähennyksen määrän.

Muihin kirjanpidon ulkopuolisiin vähennyskelposiin kuluihin ilmoitetaan myös koulutusvähennykset sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennykset.

 

Yrittäjänä sinä itse päätät kuinka monta prosenttia kodistasi uhraat liiketoiminnan käyttöön. Jos olet oikeutettu verovähennykseen todellisten kustannusten mukaan, voit vaikuttaa työhuonevähennyksen määrään. Mitä suurempi alue on yrityksen käytössä, sitä suurempi on myös vähennys. Mutta, kuten kaikessa, myös tässäkin on muistettava kohtuus. Verottaja ei ehkä purematta niele, jos kotisi pinta-alasta 90% on varattuna elinkeinotoiminnan harjoittamiseen.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.