Share this post

Miten arvonlisävero ja työnantajasuoritukset ilmoitetaan verottajalle? (0)

Jos yritys on arvonlisäverorekisterissä, sen on ilmoitettava valtiolle arvonlisävero (alv). Myös työnantajasuoritukset eli ennakonpidätys ja sosiaaliturvamaksu on ilmoitettava verottajalle, jos yritys on työnantajarekisterissä tai yrityksellä on palkanmaksua.

Useimmiten ilmoitukset annetaan kuukausittain. Jos yrityksen liikevaihto on alle 50000 euroa vuodessa, yritys voi valita myös lyhyemmän ilmoitusjakson. Lue ilmoitusjaksoista ja arvonlisäverovelvollisuudesta lisää postauksesta ”Arvonlisaverovollinen – kenelle miksi ja milloin”.

Arvonlisävero (alv) ja työnantajasuoritukset ilmoitetaan verottajalle kausiveroilmoituksella. Työnantajasuoritukset on ilmoitettava verottajalle viimeistään palkanmaksupäivää seuraavan kuukauden 12. päivä. Pääsääntöisesti (paitsi vuosi-ilmoittaja) arvonlisävero on ilmoitettava kohdekuukautta toisena seuraavan kuukauden 12. päivä. Ks. esimerkki alla.

On huomioitava, että jos yrityksellä ei olisi palkanmaksua ja yritys on työnantajarekisterissä, työnantajasuoritusten ilmoitus on silti annettava. Ilmoittamisen laiminlyönnistä verottaja määrää viiden euron sanktion jokaista myöhästynyttä ilmoitusta kohti. Saman myöhästymismaksun määrää verottaja myös silloin, jos arvonlisäveroilmoitusta ei anneta. Jos yritys on arvonlisävero- ja työnantajarekisterissä eikä yrityksellä ole ilmoitettavaa alvia tai työnantajasuorituksia, ilmoitukset on annettava lisämäällä kohtiin 301, 307, 308, 601, 602, 609 ja 610 nollat. Katso esimerkki alla.

Miten kausiveroilmoitus annetaan?

Kausiveroilmoituksen voi antaa joko sähköisesti tai paperisena. Suosittelemme sähköistä, koska sen täyttäminen on nopeampaa.

Sähköisen ilmoituksen antajalla on oltava Katso-tunniste. Katso-tunnisteen voi tehdä henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla osoitteesta yritys.tunnistus.fi.

Yksityinen elinkeinoharjoittaja voi antaa ilmoituksen myös kirjautumalla pankkitunnuksilla. Yritys voi myös valtuuttaa tilitoimiston antamaan kausiveroilmoituksen. Silloin yritys ei tarvitse omaa Katso-tunnistetta, vaan tilitoimisto antaa ilmoituksen omalla tunnisteellaan.

Miten kausiveroilmoitus täytetään?

Kausiveroilmoitus annetaan sähköisesti kirjautumalla verotili-palveluun tai lähettämällä paperilomakkeen 4001 verohallintoon postissa.

Esimerkki Nettikauppa Oy:

Yrityksen kesäkuun myynti on 12400 euroa (10000 € + 2400 alv).

Kesäkuussa yritys on ostanut tavaroita 4340 eurolla (3500 € + 840 alv).

Kesäkuulta yritys on laskenut yrittäjälle palkkaa 1800 euroa nettona. Palkasta on maksettava ennakonpidätystä 200 euroa ja sosiaaliturvamaksua 41,6 euroa, palkanmaksupäivä on 5. päivä heinäkuuta.

Kesäkuun arvonlisäveroilmoitus on annettava viimeistään elokuun 12. päivä.

Nettikauppa Oy ilmoittaa arvonlisäveroilmoituksella kohdassa 301 (vero kotimaan myynnistä) 2400 euroa ja kohdassa 307 (kohdekauden vähennettävä vero) 840 euroa. Nettikauppa Oy antaa arvonlisäveroilmoituksia sähköisesti ja ohjelma laskee luvun kohtaan 308 (maksettava/palautettava vero) automaattisesti, kun valitaan ‘’laske’’. Jos Nettikauppa Oy olisi antanut ilmoituksen paperisena, kohdassa 308 (maksettava/palautettava vero) olisi ilmoitettu 1560 euroa (2400–840).

Heinäkuussa maksettavien palkkojen työnantajasuoritusten ilmoitus on annettava verottajalle viimeistään elokuun 12. päivä.

Nettikauppa Oy ilmoittaa kohdassa 601 (ennakonpidätyksen alaiset palkat) 2000 euroa, kohdassa 602 (toimitettu ennakonpidätys) 200 euroa, kohdassa 609 (sosiaaliturvamaksunalaiset palkat) 2000 euroa ja kohdassa 610 (maksettava työnantajan sosiaaliturvamaksu) 41,6 euroa.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Maksettavan arvonlisäveron laskeminen

Valtava helpotus pienyrittäjille – maksuperusteinen arvonlisävero

——-

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.