Share this post

Yrityksen perustaminen – kannattavuuslaskelma, käyttöpääoma- ja investointilaskelma sekä rahoituslaskelma (0)

Silloin kun yrittäjällä tulee liikeidea hän mietti usein paljon innostavia ajatuksia menestyvästä yrityksestä. Siinä vaiheessa voi olla tyly tehdä yrityksen perustamiseen liittyvät laskelmat, mutta laskelmien tekeminen on kuitenkin aina hyvä idea. Sen lisäksi, että laskelmia vaativat usein rahoittajat on ne ennen kaikkea yrittäjälle itselleen.  Laskelmien avulla yrittäjä voi varautua mahdollisiin rahan tarpeisiin, silloin ne ei tulee myöhemmin yllätyksenä. Laskelmista voi myös käydä ilmi, että yritystä ei kannattaa perustaa. Silloin yrittäjä voi keskittyä uusien ideoiden miettimisen, eikä hänen tarvitse kuluttaa aikaa, eikä rahaa kyseiseen ideaan. Tässä artikkelissa kerrotaan miten aikaa ja rahaa säästävät laskelmat laaditaan.

Mitä tarkoittaa kannattavuuslaskelma, käyttöpääoma- ja investointilaskelma sekä rahoituslaskelma. Miten ne liittyy toinen toisiin?

Laskelmien vaikeista nimistä huolimatta ne on helppoja käsitteitä ja niillä on selkeä yhteys. Jokainen yrittäjä luultavasti mietti alkuvaiheessa kolmea kysymystä. Tuottaisikö yritys voittoa? Kuinka paljon rahaa tarvitaan perustamiseen? Mistä tämän rahasumman saa? Niille kysymyksille saa melko tarkan vastauksen hyvin laadituilla laskelmilla.

Laskelmat

Kannattavuuslaskelma kannattaa laatia ensin!

Ensin on hyvä laskea tuottaako perustettava yritys omistajalle voittoa (on kannattava), eli onko tulot isoimmat kui menot. Tämän voi selvittää kannattavuuslaskelmalla. Jos selviää, että yritystoiminta ei olisi kannattava, ei ole järkevä laatia edes muita laskelmia ja voi alkaa miettimään uutta liikeideaa. Muita laskelmia ei kannattaa laatia ensin, koska ne laskelmat voi osoittautua hyödyttömäksi, jos kannattavuuslaskelma näyttää yrityksen olevansa pitkällä aikavälillä tappiollista.

Kannattavuuslaskelmassa listataan kuinka paljon yrityksellä on kuluja ja sitä kautta selviä kuinka suuri olisi oltava myynti. Yksinkertaisuuden vuoksi, suosittelemme laatimaan kannattavuuslaskelman kuukauden jaksolle. Listaan kannattaa laittaa kaikki yrityksen kulut. Tässä esimerkki:

  • palkkakulut sivukustannuksineen.
  • toimitilakulut (esim, vuokra, sähkö, netti, siivous,toimistotarvikkeet,toimitilavakuutukset).
  • muut kulut (esim puhelin, virkistys, markkinointi, ajoneuvo, kirjanpito).
  • lainan korot ja provisiot (huom, lainan lyhennys ei ole kulu).
  • ostetut tuotteet/ palvelut (ne palvelut ja tuotteet, joita myydään eteenpäin).

Niiden kulujen yhteissumma kertoo yrittäjälle kuinka paljon yrityksellä on oltava myyntiä. Aloittavat yritykset usein eivät tee voittoa yritystoiminnan alkuvaiheessa ja hyvä tulos on jo nolla, siksi laskelmassa ei ole otettu huomioon veroja. Jos myyntitavoite näyttää realistiselta voi tehdä seuraavaksi käyttöpääoma- ja investointilaskelman alkupääoman tarpeen selvittämiseksi.

Tarvittaessa katso myös kannattavuuslaskelman esimerkki ja kannattavuuslaskelma Excel tiedostona

Käyttöpääoma- ja investointilaskelma näyttävät, kuinka paljon rahaa tarvitaan yritystoiminnan aloittamiseen.

Sen jälkeen kun on selvitetty onko liikeidea kannattava voi laskea kuinka paljon sen toteuttaminen maksaa, eli kuinka paljon on oltava alkupääomaa. Investointilaskelma kertoo kuinka paljon tarvitaan rahaa ennen kuin toiminta edes alkaa, ja käyttöpääomalaskelma kertoo kuinka paljon tarvitaan rahaa toiminnan alkuvaiheessa, kun yrityksellä ei ole vielä riittävästi myyntejä kulujen kattamiseksi. Niiden laskelmien yhteissumma on yrityksen alkupääoman tarve.

Investointilaskelma on lista yrityksen kuluista ennen toiminnan aloittamista. Tärkeä on panostaa siihen, että kaikki mahdolliset kustannukset tulee laitettua listaan.

Käyttöpääomalaskelma on laadittava, koska melkein aina yrityksellä syntyy kulut ennen tuloja. Käyttöpääoman suuruus riippuu toimialasta ja yritystoiminnan luonteesta, mutta se kannattaa laskea yleensä 1-3 kuukaudelle. Se tarkoittaa, että yritys selviä hengissä valitun ajan ilman tuloja.  Käyttöpääoman tarpeen aloittava yrittäjä voi laskea tekemällä listan kaikista kuukausittaisista kustannuksista ja kertomalla sen kuukausien määrällä. Kuukausikustannusten  määrän saa helposti kannattavuuslaskelmasta.

Käyttöpääoma- ja investointilaskelmasta voi lukea lisää kirjoituksesta ”Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma”, kirjoituksessa on myös esimerkki laskelmien laatimisesta.

Huom, tässä artikkelissa on käytetty helpompaa kaavaa käyttöpääoman laskemiseksi, mikä on suurimmalla osalla tapauksista riittävä yrityksen perustamiseksi. Tarkemmasta käyttöpääoman laskemisen tavasta voi lukea artikkelista ”Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä”.

Rahoituslaskelma näyttää, mistä hankitaan rahat yritystoiminnan aloittamiseen.

Rahoituslaskelmassa on listattu, mistä ja kuinka paljon saa rahaa alkupääoman kattamiseksi. Esimerkki:

  • omat sijoitukset (tänne myös osakepääoma)
  • avustukset (esimerkiksi starttiraha)
  • vieras pääoma (esimerkiksi laina)

Yritystoiminnan aloittamisessa on paljon riskejä ja niitä voi pienentää huomattavasti hyvin laadituilla laskelmilla. Silloin kun laskelmat ovat kunnossa, yrittäjällä on varmempi olo keskittyä olennaiseen – yritystoiminnan kehittämiseen.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

Sijoitus yritykseen – laina, pääomalaina, osakepääoma tai svop?

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.