Yrityksen TASE – mikä se on ja mistä se kertoo? (0)
Tase kertoo yrityksen kaikki kassavirran liiketoimet, velat ja pääoman suuruuden. Tuloslaskelma ja tase toimitetaan jokaiselle yrittäjälle, toimitusjohtajalle, hallituksen jäsenelle ja muulle yrityksen tai yhdistyksen johtajalle tilakauden päättyessä. Tuloslaskelman sisältö on helppo ymmärtää, monet lukevat vain tuloslaskelman ja jättävät taseen väliin. Näin tapahtuu usein, huolimatta siitä tosiasiasta, että yrityksen tase on ainakin yhtä informatiivinen ja tärkeä kuin yrityksen tuloslaskelma. Siksi kannattaa tuloslaskelman yhteydessä aina tarkistaa myös yrityksen tase.
Tase
Tase näyttää yhtiön kokonaisvarallisuuden, velat ja yrityksen sen hetkisen oman pääoman tarkastusjakson viimeisenä päivänä. Jos tuloslaskelmassa on lueteltu tietyn ajanjakson tuotot ja kulut, taseessa tarkastellaan yrityksen kassavirtaa. Taseessa on kaksi erillistä puolta, toisessa luetellaan yhtiön varat ja toisessa luetellaan omaisuuden rahoituslähteet. Eri puolien kokonaissummien on oltava yhtä suuria.
Varallisuutta voidaan saada yritykseen kahdella tavalla: kerämällä varoja tai ottamalla lainaa. Omaehtoinen rahoitus on oman pääoman nimissä ja luotto velan nimissä.
Varoja sisältävä puolen nimi on vastaavaa ja rahoituspuolen nimen on oltava vastattavaa. Esimerkkejä varoista ovat käteinen, myyntisaamiset, arvopaperit, varastot, laitteet, kiinteistöt, oikeudet ja patentit. Lueteltujen varojen joukossa vaikeinta myydä on listan yläosassa, kun taas enemmän likvidit varat on alaosassa.
Pienillä yrityksillä on yleensä kahdenlaisia pääomia: yrittäjän oma sijoitus yritykseen ja lisäksi yrityksen kertyneet voitot. Oma pääoma (osingot tai yksityiset nostot yrityksen tyypistä riippuen) ja yritykselle aiheutuneet tappiot vähentävät omaa pääomaa.
Velat voivat olla esimerkiksi pankkilainat, ostovelat, verovelat, ostovelat ja siirtovelat, jotka ovat laskennallisia eriä seuraavalle tilikaudelle. Taseen (ja tuloslaskelman) sisältö määräytyy kirjanpitolain ja säännösten mukaisesti.
Tase on täynnä erilaisia termejä, kuten vaihtuvat vastaavat, pysyvät vastaavat, tilinpäätössiirtojen kertymä, vieras pääoma, oma pääoma jne. Ei ihme, että monien mielestä koko raportti on vaikeasti ymmärrettävissä ja hankalaa lukea. Yrityksen tai yhdistyksen talousjohtajan tulisi kuitenkin viettää jonkin aikaa taseen lukemisen oppimiseen.
Miten taseen eri puoliskot on oltava aina samansuuruisia?
Sinulla saattaa herätä kysymys siitä, kuinka taseen kahden puoliskon tulisi olla yhtä suuria. Tätä voidaan havainnollistaa yksinkertaistetulla näytteellä: esimerkiksi, jos yrityksen pankkitilillä on 500 euroa ja koko summa on lainarahaa, yrityksen varat ja velat ovat molemmat 500 euroa. Tämä summa esitetään vastaava puolella osiossa ”Rahat ja pankkisaamiset”, ja valuutan lähde esitetään samalla määrällä vastattavaa puoliskolla kohdassa ”Vieras pääoma”. Vastaamalla kysymykseen, miksi taseen kaksi puoliskoa ovat samat, on yksinkertaista sanoa, että jos yrityksellä on 500 euroa, sen on täytynyt saada 500 euroa jostakin.
Tuloslaskelman ero taseeseen
Tilikauden tulos voi olla hyvä, mutta yritys voi olla voimakkaasti velkaantunut. Pelkästään yrityksen tilanteen tuloslaskelman tarkastelu voi saada vaikutelman liian optimistisesta tai liian pessimistisestä tuloksesta. Sinun on myös tarkistettava yrityksen tase.
Tuloslaskelmassa luetellaan tilikauden tai muun määrätyn ajanjakson aikana kertyneet tuotot ja kulut ja ilmoitetaan, onko yritys tehnyt voittoja tai tappioita. Tämä on hyödyllinen raportti, mutta se ei kerro kumminkaan yrityksen kaikkia tietoja. Se ei esimerkiksi osoita yhtiön todellista taloudellista tilannetta.
Loppusanat
Taseessa on ainakin yksi arvo eli numero, jota yrittäjien tulisi pitää seurannassa, nimittäin oma pääoma. Itse asiassa oma pääoma on varojen ja velkojen ero. Jos oma pääoma on negatiivinen, yrityksen velat ovat suuremmat kuin sen varat. Tilikauden tuloslaskelmassa voi olla bruttotulos, mutta aiempien vuosien tappioiden tai liiallisen voitonjaon vuoksi omaa pääomaa voidaan hallita. Tämä ei selviä tarkastelemalla vain tuloslaskelmaa, vaan se käy ilmi yrityksen taseesta.
Voit myös katsoa videolta mikä on tase ja miten sitä luetaan.
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa