Share this post

Varojen jako SVOP-rahastosta (0)

Heinäkuussa kirjoitimme, miksi yrittäjän kannattaa käyttää SVOP-rahastoa, mikäli hänen on tarkoitus sijoittaa rahaa omaan yritykseen.

Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto eli SVOP-rahasto on aikamoinen sanahirviö. Hirviötä ei kannata kuitenkaan pelätä ;) SVOP:sta on tietyissä tilanteissa merkittäviä kirjanpidollisia etuja muihin yleisiin rahoitusvaihtoehtoihin verrattuna.

Rahaston käyttäminen soveltuu monipuolisesti erilaisille yrityksille. Tässä kirjoituksessa kerromme, mitä täytyisi ottaa huomioon varojen jaossa SVOP-rahastosta.

Yleiset ehdot SVOP-rahaston jakoon

OYL 13 luvussa säädetään varojenjakotavoista. Varojen jako tapahtuu viimeisen vahvistetun tilinpäätöksen perusteella. Varojen jaosta päättää yhtiökokous, eli osakkaat. Päätös tehdään hallituksen ehdotuksen perusteella. Päätöksessä on mainittava jaon määrä ja se mitä varoja jakoon käytetään.

Ennen varojen jakoa on tehtävä myös ”maksukykytesti”. Toisin sanoen on varmistettava, ettei varoja jaeta maksukyvyttömästä yrityksestä tai ettei varojen jako aiheuta maksukyvyttömyyttä.

Veroton SVOP-rahaston palautus

TVL 45a § mukaan SVOP-rahaston palautusta pidetään luovutuksena, jos se palautetaan sijoituksen tekijälle ja palautuksen tekemisestä on kulunut enintään 10 vuotta. Palautuksen saajan on esitettävä näiden ehtojen täyttymisestä luotettava selvitys.

Varojen jako SVOP-rahastosta on ollut pitkään kiistanalainen aihe ja verottaja on tehnyt aiheesta onneksi erillisen ohjeen. Ohjeessa sanotaan, että varojen jakoa voitaan käsitellä pääomasijoituksen palautuksena, jos yritys tekee luotettavan selvityksen että:

  1. yhtiöön on tehty pääomasijoitus
  2. yhtiöstä jaettavat varat ovat peräisin tällaisesta pääomasijoituksesta.

Pääomasijoituksen palautus on verotonta.

Näin jaat varoja SVOP-rahastosta

Seuraa näitä vaiheita, jos jaat varoja SVOP-rahastosta.

  1. Tee ”maksukykytesti” tarkistamalla yrityksen maksukyky ennen varojen jakoa sijoitetun vapaan omaan pääoman rahastosta. Arvioi myös, ettei yritys ole maksukyvytön SVOP:in jakamisen jälkeen. Voit halutessasi laatia tarkistuksesta yritykselle sisäisen muistion.
  2. Tee hallituksen esitys varojen jaosta. Esitys lisätään useimmiten tilinpäätökseen. Esimerkiksi ”Hallitus esittää, että SVOP-rahastosta jaetaan X euroa.”
  3. Päätä varojen jakamisesta yhtiökokouksen pöytäkirjassa. Jos varoja palautetaan vain osalle osakkaista, pöytäkirjalla on oltava kaikkien osakkaiden allekirjoitukset.
  4. Jos haluat, että varoja käsitellään verottomana pääomasijoituksen palautuksena laadi asiakirja, jossa käy ilmi, että yritykseen on tehty pääomasijoitus ja varat palautetaan sijoituksen tekijälle. Esimerkki sellaisesta selvityksestä: Matti Meikäläinen on tehnyt yrityksen pankkitilille FIXYZ 10000 euron suuruisen SVOP-rahaston sijoituksen PP.KK.VVVV. Sijoitus 10 000 euroa palautetaan Matti Meikäläiselle PP.KK.VVVV. Vastaavan selvityksen voit vaihtoehtoisesti lisätä edellisessä kohdassa mainittuun yhtiökokouspöytäkirjaan. Silloin yhtiökokouspöytäkirja toimii selvityksenä.

Huomio!

SimplBooksin blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet eivät ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Lainanotto kannattaa – velkavipu

Älä lainaa yrityksellesi!

Sijoitus yritykseen – laina, pääomalaina, osakepääoma tai svop?

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.