Laitetaanko lisää poistoa vai pistetäänkö kenties hyllylle? (0)
Normaalien menojäännöspoiston ja tasapoiston lisäksi kirjanpidossa voidaan tehdä myös lisäpoistoja ja hyllypoistoja. Näitä poistomenetelmiä et välttämättä tarvitse koskaan, mutta hyvä niiden olemassa olosta on tietää. Eihän uuden oppiminen ole koskaan pahasta!
Lyhyesti ja ytimekkäästi voisi kertoa, että lisäpoistoja tarvitset, jos yrityksen omaisuudelle on tapahtunut jotain, minkä takia se on menettänyt arvoaan. Hyllypoistoa taas voi syntyä, jos kirjanpidossa on vähennetty poistoina enemmän kuin mitä verotuksen enimmäispoisto sallii.
Lisäpoisto
Lisäpoisto eli lisää poistoa voi tehdä, jos poistamaton hankintameno (menojäännös) on vielä normaalin poistonkin jälkeen suurempi kuin sen käypä arvo. Silloin täytyy kuitenkin pystyä osoittamaan, että omaisuuden oikea arvo on verovuoden päättyessä pienempi, mitä taseessa on verovuoden poistojen jälkeen. Syitä sille voi olla esimerkiksi arvon aleneminen tai tuhoutuminen.
Avataan tätä asiaa tällä kertaa tarinan muodossa:
Hemppa Hitsarilla on taseessa omaisuutta 10 000 euron edestä. Hemppa investoi ja ostaa uuden hitsikoneen, jonka hinta on 5000 euroa. Kauhukseen kesken työpäivän Hemppa huomaa, että pajaan on syttynyt tulipalo. Hemppa nappaa uuden hitsikoneen kainaloon ja pinkoo ulos soittamaan apua.
Kun tulipalo on sammutettu, Hemppa pääsee katsomaan pajaansa ja toteaa kaiken omaisuuden tuhoutuneen. Hempalla ei ollut vakuutusta, joten korvauksia ei ole tulossa. Hempalla on siis fyysisesti jäljellä enää 5000 euron edestä omaisuutta, vaikka taseessa näkyy tuhoutunut 10 000 euron omaisuus sekä tämä pelastunut 5000 euron hitsikone.
Verovuoden lopussa Hemppa tekee suunnitelman mukaisesti maksimi poistot: 15 000e x 25% = 3750 euroa. Taseeseen jää menojäännöstä vielä (15 000e – 3750e) 11 250 euroa, joka ei kuitenkaan vastaa todellisuutta. Hemppa päättää tehdä vielä lisäpoiston.
Lisäpoiston suuruus on taseen menojäännöksen ja omaisuuden oikean arvon erotus. Hempan tapauksessa siis 11 250e – 5000e = 6250 euroa. Hemppa tekee 6250 euron arvoisen lisäpoiston ja nyt taseen menojäännös vastaa todellisuutta.
Lisäpoistojen tekemistä harkittaessa kannattaa muistaa, että yksittäisen koneen arvon aleneminen ei oikeuta lisäpoistoon, jos kaiken omaisuuden yhteenlaskettu arvo on suurempi kuin taseessa oleva menojäännös.
Kuvitellaan, että olet ostanut yritykselle pari vuotta sitten auton ja peräkärryn. Olet tehnyt poistot normaalisti ja taseessa oleva menojäännös on 5500 euroa. Sitten käy niin ikävästi, että peräkärry poksahtaa käyttökelvottomaksi. Auton arvo tänä päivänä on kuitenkin vielä 6000 euroa eli sinun omaisuuden yhteenlaskettu arvo on suurempi kuin taseessa oleva menojäännös. Et voi siis tehdä lisäpoistoa peräkärryn kohdalta.
Hyllypoisto
Hyllypoistot ovat kinkkinen juttu, mutta kokeillaan kuitenkin päästä niiden ideasta perille. Helpoin varmaan on ajatella, että hyllypoistot ovat verottajan hyllyllä istuvia poistoja, joita ei ole vielä huomioitu verotuksessa. Ne ovat joutuneet sinne, koska kirjanpidossa on tehty poisto, joka on verottajan sallimaa enimmäispoisto määrää suurempi. Eli verottajan on osa poistosta pysäytettävä ja laitettava hyllyn reunalle odottamaan tulevia vuosia.
Hyvin kärjistettynä, esimerkki hyllypoistoista on seuraavanlainen:
Oy Elli Karamellin taseessa on menojäännöstä ennen poistoja 80 000 euroa.
Elli tekee siitä suunnitelman mukaisesti 25 000 euron poiston, mutta verottajan mukaan Elli voi tehdä maksimissaan vain (80 000e x 25%) 20 000 euron poiston. Näiden poistojen erotus (25 000e – 20 000e) siirtyy verottajan hyllylle. Ellillä on nyt käyttämätöntä hyllypoistoa 5000 euron edestä.
Ellin ja verottajan näkemys Ellin menojäännöksestä on hyllypoiston takia erilainen. Ellin kirjanpidossa menojäännöstä on (80 000e – 25 000e) 55 0000 euroa, kun taas verottajan näkökulmasta (80 000e – 20 000e) 60 000 euroa.
Jotta poistot saadaan pois hyllyltä, tehdään seuraavien vuosien aikana normaalin poiston lisäksi 25% ylimääräinen poisto kirjanpidon ja verottajan menojäännöksen erotuksesta. Näin hyllypoistot saadaan pikkuhiljaa häviämään.
Seuraavana vuonna Elli siis tekee normaalin kirjanpidon poiston lisäksi verolomakkeelle (5000e x 25%) 1250 euron suuruisen hyllypoiston. Tämän jälkeen verottajan hyllyllä on vielä (5000e – 1250e) 3750 euroa käyttämätöntä hyllypoistoa. Seuraavana vuonna Elli voi taas tehdä hyllypoiston ja näin käyttämätön hyllypoisto pienenee koko ajan.
Tärkeää on kuitenkin huomioida, että minään verovuonna poistoja ei saa vähentää laissa asetettuja enimmäispoistoja enempää.
Hyllypoistoja täytyy myös muistaa itse seurata, sillä niitä ei merkitä kirjanpitoon. Jos joskus otat ne käyttöön, niin älä unohda niitä pölyttymään hyllylle.
Lisäpoistot ja hyllypoistot ovat molemmat vähän spesiaalimpia juttuja eikä niitä tehdä jokaisena verovuonna, useimmat tuskin tekevät koskaan. Mutta mites sitä sanotaankaan, koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa