Yrittäjä, koskeeko YEL-vakuutus sinua? (0)
Palkansaajien palkasta peritään joka palkanmaksun yhteydessä työeläkemaksu, joka on ihan fine. Ei sitä sen kummemmin kukaan ajattele ikinä. Yrittäjä taas joutuu itse maksamaan oman eläkevakuutuksensa ja se koetaan hyvin usein pakollisena pahana. Johtuukohan se siitä, että se maksetaan itse verkkopankissa eikä sitä pidätetä automaattisesti palkasta? Ehkä. Vai siitä, että palkansaajan eläkemaksusta rahastoidaan osa tulevaisuutta varten, kun taas yrittäjän eläkemaksut menevät suoraan nyt eläkkeellä olevien yrittäjien eläkkeiden maksamiseen? Kenties. YEL on kuitenkin lähes jokaisen yrittäjän maksettava, joten selvitetäänpä, mikä se oikeasti on ja mitä sillä saa.
Mikä?
Yrittäjän eläkelaki vakuutuksella, tuttavallisemmin YEL-vakuutuksella, yrittäjä vakuuttaa itsensä vanhuuden, työkyvyttömyyden ja kuoleman varalta. Se on eläke- ja sosiaaliturvan perusta ja se vaikuttaa, nimestään huolimatta, eläkkeen lisäksi myös sairausvakuutukseen sekä sairauspäivä-, työttömyys- ja vanhempainrahan määrään.
Kenelle?
YEL-vakuutuksen piiriin kuuluu toiminimiyrittäjä (ja tälle työskentelevä perheenjäsen, jolle ei makseta palkkaa), avoimen yhtiön yhtiömies, kommandiittiyhtiön vastuunalainen yhtiömies ja osakeyhtiön johtavassa asemassa oleva (omistaa yksin yli 30% tai yhdessä perheenjäsenen kanssa yli 50% yhtiön osakepääomasta tai äänimäärästä).
Vakuutus on otettava kuuden kuukauden kuluessa yritystoiminnan alkamisesta, jos seuraavat ehdot täyttyy:
- Olet 18-68-vuotias yrittäjä
- Vakuuttaminen alkaa 18-vuotissyntymäpäivää seuraavan kalenterikuukauden alusta.
- Vakuuttamisen yläikäraja nousee portattain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin
- 1957 tai sitä ennen syntynyt täyttää 68 vuotta
- 1958 – 1961 syntynyt täyttää 69 vuotta
- 1962 syntynyt ja sitä nuoremmat täyttää 70 vuotta.
- Työskentelet omassa yrityksessä
- Pelkkä omistaminen ei riitä vaan yrityksessä täytyy myös työskennellä.
- On mahdollista olla YEL ja TYEL vakuutettu yhtä aikaa, jos työskentelee palkansaajana samaan aikaan toisessa yrityksessä.
- Yritystoiminta jatkuu yli 4 kuukautta
- Myös kausiluonteinen toiminta lasketaan, esim. kesäkahvilan toiminta voidaan yleensä katsoa jatkuvan vuodesta toiseen.
- Työtulosi on vähintään 8261,71 euroa vuodessa (vuonna 2022)
- n. 690 euroa kuukaudessa.
YEL-vakuutuksen piiriin kuuluu siis suurin osa täysipäiväistä yrittäjistä. Sitä voi myös maksaa vapaaehtoisesti, jos toimii yrittäjänä vanhuuseläkkeen rinnalla tai työtulo jää alle laissa säädetyn vähimmäismäärän.
Mitä sillä saa?
YEL-vakuutuksella kartuttaa omaa eläkettä sekä varmistaa oikeuden eri sosiaalietuuksiin, kuten
- Vanhuus-, työkyvyttömyys- ja osittainen vanhuuseläke
- Sairauspäiväraha
- Äitiys-, isyys- ja vanhempainraha
- Erityishoitoraha
- Kuntoutusraha
- Asumistuki
- Mahdollisuus ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan
- Perheelle maksettava perhe-eläke yrittäjän kuolemantapauksen yhteydessä.
Kaikki etuuksien summat perustuvat YEL-työtulon tasoon, eikä esimerkiksi yrityksen liikevaihtoon tai tulokseen. Työtulo on tärkeää asettaa oikealle tasolle, sillä koskaan ei tiedä, mitä elämä tuo tullessaan. Esimerkiksi arvio sairauspäivärahasta 30 000 euron työtulon mukaan on 1750e/kk, kun taas 15 000 euron mukaan vain 875e/kk.
Työtulo
YEL-maksut määräytyvät työtulon perusteella. Lain mukaan työtulon pitää vastata samanlaista palkkaa, mitä yrittäjä maksaisi ulkopuoliselle ammattitaitoiselle työntekijälle samasta työstä. Tärkeää on huomioida, että työtulo ei ole sama asia kuin yrityksen voitto, liikevaihto tai yrittäjän verotettava tulo. Työtulo on vain arvio vuosittaisen työpanoksen arvosta.
Hilppa Hinuri miettii YEL-vakuutuksen ottamista. Hänellä on kokemusta hinausautonkuljettajana työntekijänä ja tietää, että kuukausipalkka heiluu kokemuksesta riippuen suurinpiirtein 2500 euron tietämillä. Hän kertoo sen 12 kuukaudella ja saa tulokseksi 30 000 euroa. Hilppa arvioi vuoden työtuloksen siis olevan sen verran.
Työtulo vahvistetaan vielä työeläkevakuutusyhtiössä, että se varmasti vastaa yrittäjän työpanosta sekä yrittäjätoiminnan laatua ja laajuutta.
Mitä se maksaa?
YEL-maksu on laskettu vastaamaan keskimääräistä palkansaajan eläkemaksun määrää. Kuten palkansaajien työeläkkeen maksuprosentti niin myös YEL-vakuutuksen maksuprosentti vaihtuu vuosittain.
Hyvä tietää, että aloittava yrittäjä saa alennusta maksusta. Vuonna 2023 alennus on 22% ja se on voimassa neljä vuotta. Jos yritystoiminnan ja YEL-vakuutuksen keskeyttää, ja aloittaakin myöhemmin uudestaan, on alkavan yrittäjän vakuutus yhä käytettävissä.
YEL-maksuprosentit
Alle 53-vuotiaat ja yli 62-vuotiaat
– Maksun suuruus 24,1% työtulosta
– Aloittavan yrittäjän maksun suuruus 18,8% työtulosta
53-62-vuotiaat
– Maksun suuruus 25,6% työtulosta
– Aloittavan yrittäjän maksun suuruus 19,97% työtulosta
Hilppa Hinuri kuluu YEL-vakuutuksessa yli 62-vuotiaiden ryhmään. Aiemmin hän arvioi työtuloksensa olevan 30 000 euroa vuodessa, joten maksun määrä on (30 000 e x 24,1%=) 7230 euroa. Mutta hetkinen, vaikka Hilppa ei ikänsä puolesta ihan uusi enää ole, on hän kuitenkin uunituore yrittäjä! Hilpan ei siis tarvitsekaan maksaa täyttä maksua vaan hänen vakuutusmaksu lasketaan pienemmän prosentin mukaan, joka tekee (30 000 e x 18,8%) 5640 euroa eli 22% vähemmän. Hilppa haluaa maksaa vakuutusta joka kuukausi, joten se tekee 470 euroa kuukaudelle.
YEL-maksun määrää pystyy myös laskemaan valmiilla laskureilla. Laskureita löytyy työeläkevakuutusyhtiöiden nettisivuilta, joita ovat mm. Ilmarinen, Varma ja Elo. Vakuutuksen ottaminen onnistuu myös samasta osoitteesta. YEL on lakisääteinen vakuutus ja sen takia se on samansuuruinen kaikissa yhtiöissä.
On myös hyvä tietää, että YEL-maksut ovat kokonaisuudessaan vähennyskelpoisia ja ne voidaan vähentää tilanteesta riippuen joko henkilökohtaisessa tai yrityksen verotuksessa.
Tärkeitä rajapyykkejä (vuonna 2022)
Alaraja 8575,45 euroa.
– YEL-vakuutusta ei ole pakko ottaa, jos arvio vuoden työtulosta on alle tämän.
Yläraja 194 750 euroa.
– Vuosittaista työtuloa ei voi vakuuttaa yli tämän summan.
Työttömyysturvan raja 14 088 euroa.
– Jos maksat alle tämän työtulon mukaan, et voi liittyä työttömyyskassan jäseneksi etkä ole oikeutettu Kelan peruspäivärahaan. Yrittäjän työssäoloehto ei myöskään kerry ajalta, jolloin vuosittainen työtulo jää tämän alle.
YEL-vakuutus on ehkä hieman arvokas verrattain palkansaajan maksamaan työeläkkeeseen, mutta tuohan se hirveästi hyvääkin. Tärkeintä on muistaa asettaa työtulo oikealle tasolle, jotta vakuutuksesta on apua tiukan paikan tullessa.
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa