Mammonan viipalointia – Yksityisen yrityksen osingonjako (0)
Niin kuin jokaisen yrityksen, myös osakeyhtiön tarkoitus on yksinkertaisesti tuottaa voittoa (ellei yhtiöjärjestyksessä ole toisin määrätty). Osakeyhtiölain mukaan osakepääomalle voidaan maksaa tuottoa, kuten osinkoja, jos yhtiöllä on jakokelpoisia varoja eikä se vaaranna yhtiön maksukykyä. Käytännössä tämä siis tarkoittaa, jos yhtiö tekee voittoa, voi osingonjako alkaa! Kuten monessa asiassa, niin tässäkin, on pienen pieni mutta: velkojat menevät omistajien edelle. Ennen osingonjakoa täytyy siis varmistaa, että yhtiön velat pystytään hoitamaan ja sen jälkeen vasta voidaan katsoa jääkö mitään jaettavaa. Konkurssitilanteessa omistajat ovat listan häntäpäässä, kun yhtiön jäljellä olevia varoja jaetaan.
Julkisten (Oyj) ja yksityisten (Oy) yhtiöiden osingonjako eroaa toisistaan ja tässä postauksessa käsitellään yksityisten osakeyhtiöiden osinkoja sekä niiden verotusta.
Mistä osingonjako tehdään?
Jakokelpoiset varat, nettovarallisuus ja vapaa oma pääoma tarkoittavat yksinkertaistettuna kaikki yhtä ja samaa asiaa. Ne on ne varat, joista yhtiön osingot lasketaan. Jakokelpoiset varat saa laskettua, kun vähentää yhtiön varoista (taseen vastaavaa puolen loppusumma) yhtiön velat (vieras pääoma) tai katsomalla taseen vastattavaa puolen kohtaa oma pääoma, jossa nettovarallisuus näkyy usealla osakeyhtiöllä suoraan. Mutta kuten aina, poikkeuksia löytyy, joten tarkista kirjanpitäjältä nettovarallisuuden määrä ennen kuin alat osingonjakoa suunnittelemaan.
Osinkoja voi periaatteessa jakaa koko nettovarallisuuden verran, mutta harvemmin se kuitenkaan on järkevää.
Maksukykytesti
Osakeyhtiölain mukaan varojenjakaminen edellyttää maksukykytestiä. Varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään (tai pitäisi tietää), että yhtiö on maksukyvytön tai sen maksukyky vaarantuu jaon takia. Jos testin jälkeen todetaan, että yhtiö on maksukyvytön ja varoja päätetään silti jakaa, on kyse laittomasta varojenjaosta.
Normaalitilanteissa osakeyhtiön ei ole tarpeen laatia laajoja analyysejä yhtiön taloudesta, mutta jos yhtiön talous on heikko tai epävarma, testin merkitys on suurempi. Heikon talouden yhtiö saattaa joutua tekemään erilaisia laskelmia yhtiön taloudellisesta tilanteesta, kuten tunnusluku- ja kassavirtalaskelmia ja muutenkin laajempia tutkimuksia yhtiön maksukyvystä. Testin tarkoitus on varmistaa, että yhtiöllä on mahdollisuus jatkaa toimintaa normaalisti eikä osingonjako sitä ainakaan vaaranna.
Maksukykytesti tehdään aina hyvin tapauskohtaisesti eikä sen tekemiseen ole mitään yksiselitteistä mittaria tai laskentakaavaa. Arvioinnin pohjana voidaan käyttää tilinpäätöstietoja, johdon käytössä olevaa tietoa taloudellisesta tilanteesta, yhteiskunnan yleistä taloustilannetta sekä toiminnan ennakoitavia riskejä.
Osingonjako päätös
Osingonjakoa voi tehdä aina, kun jaettavaa voittoa on. Sitä voi tehdä puolivuosittain, neljännesvuosittain tai jopa kuukausittain, mutta yleensä kuitenkin osinko jaetaan kerran vuodessa tilinpäätöksen valmistuttua. Vuonna 2022 jaetaan vuoden 2021 tilinpäätöksen nettovarallisuuden mukaan laskettuja osinkoja.
Kun tilinpäätös on valmis, tiedetään paljonko yrityksellä on jakokelpoisia varoja ja voidaan laskea osinkojen määrää. Jos tilinpäätöksessä tulos näyttää miinusta, ei kannata heti kirvestä heittää kaivoon ja surkastua, kun osingonjako jää tekemättä. Yrityksellä nimittäin voi silti olla jakokelpoisia varoja, jotka ovat kertyneet aiemmilta vuosilta.
Lyhykäisyydessään osingonjako päätös tapahtuu seuraavasti. Tilinpäätökseen merkitään yhtiön hallituksen ehdotus osingonjaosta ja siitä, kuinka paljon osinkoa jaetaan, milloin se maksetaan ja monessako erässä. Tilintarkastuksen (jos sellainen on) jälkeen lopullinen päätös jakamisesta merkitään yhtiökokouksen pöytäkirjaan, allekirjoitetaan ja ei muuta kun osinkoja nostelemaan!
Osingonjako on mukavaa ja vielä kivempaa se on, kun tietää, miten se toimii. Vaikka maksukykytestin tekeminen kuulostaa monimutkaiselta, niin ei se sitä normaalitilanteessa ole. Siinä vain täytyy hieman leikkiä ennustajaa ja kokeilla katsoa tulevaisuuteen, mitä siellä oikein näkyy.
Lisää aiheeseen liittyviä blogeja
Osinkojen verotus – Verovapaita osinkoja ei ole olemassa
Osingot kirjanpidossa – Miten tuotot ja jaot kirjataan?
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa