Osingot kirjanpidossa – Miten tuotot ja jaot kirjataan? (0)
Osingot kirjanpidossa kirjataan ihan samalla periaattella kuin kaikki muutkin kirjaukset kirjanpidossa. Jos yritys saa osinkoja, on ne tuloa ja tulothan kasvavat kreditissä. Jos taas yritys jakaa osinkoja, voidaan niiden ajatella olevan kuluja ja kulut kuuluvat debetiin. Kirjanpidossa osingot kirjataan sille tilikaudelle, jonka aikana perustana oleva tilinpäätös vahvistetaan ja osingonjakopäätös tehdään. Vuonna 2022 osingon jako tapahtuu vuoden 2021 tilinpäätöksen perusteella ja kun osingonjaosta on päätetty yhtiökokouksessa, voidaan osingot kirjata vuodelle 2022.
Osingon maksaminen
Ei ole merkitystä maksetaanko osinkoja yrittäjälle itselleen vai jollekkin toiselle, käyttäytyvät osingot kirjanpidossa täysin samalla.
Onni Osakkas maksaa itselleen osinkoja 3000 euroa, joista ennakonpidätystä on 225 euroa. Verojen jälkeen Onnin pankkitilille siis kilahtaa 2775 euroa.
SimplBooksissa kirjaus tehtäisiin seuraavanlaisesti:
– DEBET 3000 euroa kirjataan taseen vastattavaa tilille osingonjako (tai ed.tilikausien voitto/tappio)
– KREDIT 225 euroa kirjataan taseen vastattavaa ennakonpidätysvelkoihin
– KREDIT 2775 euroa kirjataan taseen vastattavaa voitonjakovelkoihin (koska yhtiö on velkaa osakkaalle)
Kun 2775 euron osinko myöhemmin maksetaan, kirjaus on seuraavanlainen:
– DEBET koko summa kirjataan voitonjakovelkoihin ja tili menee nollille
– KREDIT vastakirjaus taseen vastaavaa puolen pankkitilille (tai sinne, mistä osinko on maksettu)Ennakonpidätys velka jää vielä omalle tililleen odottamaan maksamista. Kun se lopulta maksetaan kirjauksen toinen pää menee ennakonpidätyksen debettiin (tili nollaantuu) ja kredit sinne, mistä se on maksettu.
Osinkojen saaminen rahana
Yritys voi saada osinkoja rahana tai myös jossain muussa muodossa, kuten osakkeina. Jos yritys saa osinkotuottoja rahana, käyttäytyvät osingot kirjanpidossa niin kuin mikä tahansa muukin tulo. Ne kirjataan taseen pankkitilin debetiin ja kredit kirjaus tulee tuloslaskelman osinkotuottoihin. SimplBooksissa kirjaus näyttäisi seuraavanlaiselta:
Osinkojen saaminen osakkeina
Osinkoja voi myös joskus saada osakkeina ja niiden käyttäytyminen kirjanpidossa riippuu siitä, harjoittaako osingonsaaja arvopaperikauppaa vai ei. Osakkeille on määritelty arvo osingonjaon yhteydessä ja se on niiden käypä arvo sinä päivänä, kun osinko on nostettavissa. Eli se arvo on osinkotuottokirjauksen arvo ja se arvo, millä osakkeet kirjataan taseeseen.
Hyvä muistaa, että osakkeita osinkona saava yritys on varainsiirtoverovelvollinen saamistaan osakkeista ja maksettava varainsiirtovero on osa osakkeiden hankintamenoa (= arvo, jolla omaisuus on hankittu).
Osingot osakkeina ilman arvopaperikauppaa
Jos yritys saa osinkona osakkeita, eikä harjoita arvopaperikauppaa, kirjataan osakkeet taseen pysyvien vastaavien sijoituksiin ja tuloslaskelman osinkotuottoihin.
Jos osakkeet joskus myydään, kirjaus on pankkitilin debet ja pysyvien vastaavien sijoituksien kredit. Näin vastaavien sijoitukset-tili nollaantuu näiden osakkeiden osalta eikä ne enää ole kirjanpidossa.
Yleensä osakkeet myydään eri hintalla, kuin ne on hankittu, ja siitä riippuen osakkeiden myyntihinta tuottaa joko myyntivoittoa tai -tappiota ja se täytyy ottaa huomioon kirjausta tehdessä.
Osingot osakkeina ja arvopaperikauppaa
Jos yritys harjoittaa arvopaperikauppaa ja saa osinkoina osakkeita, kirjaus on hieman erilainen. Osakkeiden loppusijoituspaikka kirjanpidossa on vaihto-omaisuus, mutta niitä ei voi kirjata suoraan sinne, koska sen vastatili voi olla vain varastonmuutostili.
Kirjaus täytyy siis tehdä kahdessa osassa. Summa kirjataan ensin tuloslaskelman osinkotuottojen kreditiin lisäämään tuottojen määrää ja vastakirjaus tuloslaskelman ostojen debetiin. Toinen kirjaus tehdään tuloslaskelman varastonmuutoksen kreditiin ja taseen vaihto-omaisuuteen.
Osinkotuottojen toisen pään loppusijoituspaikka on siis vaihto-omaisuus, mutta koska sitä ei voida suoraan sinne kirjata, täytyy heittää mutka ostojen ja varastonmuutoksen kautta. Varastonmuutos vaikuttaa ostojen määrään joko lisäämällä tai vähentämällä sitä, joten periaatteessa, ostojen ja varastonmuutoksen kirjaukset nollasivat toinen toisensa.
Kun nämä osakkeet joskus myydään, kirjataan myynti myös kahdessa osassa. Myynti on yritykselle liikevaihtoa, joten ensimmäinen kirjaus on normaali myyntikirjaus: pankkitilin debet ja myyntitilin kredit. Toisella kirjauksella osakkeet nollataan taseesta, joten kirjaus tehdään osakkeen hankintahinnalla varastonmuutoksen debet ja vaihto-omaisuuden kredit.
Jos harjoittaa arvopaperikauppaa ja myy omistamia osakkeitaan, ei erillistä myyntivoittoa (tai -tappiota) synny, koska myynti kirjataan aina suoraan lisäämään liikevaihtoa.
Osingot kirjanpidossa ei ole sen hankalampia kuin muutkaan tulot tai kulut. Osinkotuottojen saaminen osakkeina taas voi vähän aiheuttaa päänvaivaa, harjoitti arvopaperikauppaa tai ei. Mutta niistäkin selviää, kun malttaa aiheeseen perehtyä kunnolla. Muistisäännöllä; tulot kasvaa kreditissä ja menot debetissä, pääsee jo pitkälle. Tässäkin asiassa!
Lisää aiheeseen liittyviä blogeja
Mammonan viipalointia – Yksityisen yrityksen osingonjako
Osinkojen verotus – Verovapaita osinkoja ei ole olemassa
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa