Toiminimen veroilmoitus – Muista nämä 8 asiaa! (0)
Toiminimen veroilmoitus (lomake 5 elinkeinotoiminnan veroilmoitus liikkeen- tai ammatinharjoittaja) on annettava aina tammi-maaliskuun aikana, vaikka tilikausi olisi päättynyt jo kesäkuussa. Syy tähän on se, että toiminimiyrittäjällä verotukseen vaikuttavat myös mahdolliset palkkatyöt muualla sekä muut henkilökohtaiset tulot. Ja koska henkilökohtainen veroilmoitus annetaan vuoden alussa, näin tehdään myös toiminimen veroilmoituksen kanssa.
→ Verovuoden 2022 toiminimen veroilmoitus täytyy antaa viimeistään maanantaina 3.4.2023.
Alvillisena vai alvittomana?
Toiminimen veroilmoituksella ihan ensimmäisiä asioita, mitä tiedustellaan, on liikevaihdon määrä. Liikevaihtoon kuuluvat varsinaisen toiminnan myyntituotot ja ne ilmoitetaan aina ilman arvonlisäveron osuutta. Myöskin kaikki kulut (lukuunottamatta edustuskuluja) ilmoitetaan arvonlisäverottomana. Paitsi, jos yritys ei ole toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen, eli ei kuulu ALV-rekisteriin, ilmoittaa se kulut arvonlisäverollisina.
Alv-alarajahuojennus
Arvonlisäveron alarajahuojennus on veronalaista tuloa, eli siitä täytyy maksaa veroja ja se ilmoitetaan veroilmoituksella kohdassa ”Saadut tuet ja avustukset”. Tässä kohdassa ilmoitetaan myös elinkeinotoimintaa varten saadut avustukset, lisät ja tuet, kuten esim. työllistämistuki.
Auto
Miten toiminimen autoilusta johtuvat kulut vähennetään veroilmoituksella, riippuu onko auto pääasiassa elinkeinotoiminnassa käytettävä ajoneuvo vai yksityisauto. Kummassakin tapauksessa täytyy pitää ajopäiväkirjaa, josta selviää elinkeinotoiminnan ja yksityisajojen määrät sekä kokonaiskilometrit.
→ Jos auto on elinkeinotoiminnan omaisuutta, selvitetään matkoista aiheutuneet kustannukset veroilmoituksella kohdassa 6.
→ Jos auto on yksityisomistuksessa, ilmoitetaan ns. kilometrikorvaus veroilmoituksella kohdassa 10.
Edustuskulut
Edustuskuluista vähennyskelposia on vain puolet ja ne merkitään aina arvonlisäverollisina. Jos annat veroilmoituksen OmaVeron kautta, ohjelma laskee vähennyskelpoisen osuuden automaattisesti, mutta paperilomakkeella sinun täytyy itse laskea vähennyskelpoinen osa ja lisätä se veroilmoitukselle. Edustuskuluille löytyy veroilmoituksella paikka kohdasta ”Edustuskulut”.
Päivärahat
Toiminimiyrittäjä ilmoittaa mahdolliset päivärahat toiminimen veroilmoituksella ns. lisävähennyksenä. Päivärahojen määrä siis ilmoitetaan kohdassa ”Lisävähennykset” ja eritellään jäljempänä kohdassa ”Selvitys lisääntyneistä elantokustannuksista, jotka ovat aiheutuneet tilapäisestä työmatkasta”.
Työhuonevähennys
Jos teet töitä kotona kokopäiväisesti, osapäiväisesti tai edes satunnaisesti, voit ilmoittaa veroilmoituksella työhuonevähennyksen. Vähennyksen voi tehdä joko henkilökohtaisella tai toiminimen veroilmoituksella, mutta ei missään tapauksessa molemmilla. Toiminimen veroilmoituksella sen oikea paikka on kohdassa ”muut kirjanpidon ulkoiset vähennyskelpoiset kulut”.
Vähennyskelvottomat kulut
Vähennyskelvottomia kuluja on voitu maksaa yrityksen pankkitililtä sekä niitä on voitu merkitä kirjanpitoon, mutta niitä ei kuitenkaan voi laskea mukaan yrityksen vähennyksiin verotuksessa. Tällaisia kuluja on mm. :
- Välittömät verot
- Sakot, seuraamusmaksut ja muut rangaistusluonteiset maksut
- Veronkorotukset
- Veronlisäykset
- Veroihin liittyvät viivästyskorot
→ Oikea paikka vähennyskelvottomille kuluille toiminimen veroilmoituksella on kohta ”Vähennyskelvottomat kulut”.
YEL-maksut
YEL-maksut voit vähentää joko toiminimen, omalla henkilökohtaisella tai puolison veroilmoituksella. Se, millä ilmoituksella YEL-maksut kannattaa ilmoittaa, vaatii hieman tarkempaa laskentaa. Karkeasti asiaa voisi miettiä seuraavien seikkojen avulla:
- Jos puolison tulot ovat korkeammat kuin sinulla, YEL-maksujen ilmoittaminen hänen veroilmoituksella alentaa veronmaksunne kokonaisuutta.
- Jos vähennät YEL-maksut henkilökohtaisella veroilmoituksellasi, tarkoittaa se, että toiminimesi yrittäjätulo on korkeampi ja sen ansiosta saat hieman suuremman edun yrittäjävähennyksestä.
- Jos YEL-maksut vähennetään toiminimen veroilmoituksella, pienenee yrityksen tulo ja samalla myös yrittäjävähennyksen määrä.
→ Jos ilmoitat maksut toiminimen veroilmoituksella, oikea paikka niille on ”muut vähennyskelpoiset kulut”.
→ Jos YEL-maksut ovat kirjattu kirjanpitoon, mutta niitä ei ole vähennetty elinkeinotoiminnan kuluissa ja haluat vähentää ne joko omalla henkilökohtaisella tai puolisosi veroilmoituksella, merkkaa YEL-maksujen määrä toiminimen veroilmoituksella kohdassa ”muut vähennyskelvottomat kulut” sekä omalla (tai puolisosi) veroilmoituksella vähennyksiin.
Vaikka toiminimen veroilmoitus on pitkä kuin nälkävuosi, on se kuitenkin ihan fiksusti jäsennelty ja sen eri osat neuvokkaasti nimetty. Jos ilmoituksen tekeminen yhtään arveluttaa, kannattaa suosiolla kääntyä ammattilaisen puoleen niin kaikki tiedot tulee varmasti ilmoitettua oikein!
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa