Uhkaako ALV raja ylittyä? Toimi näin! (0)
Jos alv raja uhkaa ylittyä kesken tilikauden, tarkoittaa se, että yrityksen on hakeuduttava alv-rekisteriin pikimmiten ja jatkossa (sekä takautuvasti koko tilikaudelta) ilmoitettava ja tilitettävä arvonlisäverot Verohallinnolle. Se saattaa kuulostaa monimutkaiselta asialta, mutta ei se sitä oikeasti ole. Alv-rekisteriin on helppo liittyä ja loppupeleissä arvonlisäverohan on vain ja ainoastaan välillinen vero, jonka yritys kerää asiakkailta ja tilittää valtiolle.
Veroton liikevaihto
Arvonlisäverottoman vähäisen toiminnan raja on 15 000 euroa ja jos yrityksen liikevaihto ei ylitä tätä, ei sen välttämättä tarvitse ilmoittautua alv-rekisteriin ollenkaan.
Lyhyesti kerrottuna liikevaihto tarkoittaa yrityksen myyntituottoa. Eli sitä mitä yritys tienaa myymällä tuotteita tai palveluita. Liikevaihtoon ei koskaan lasketa mukaan arvonlisäveroa, joten jos halutaan arvioida, tarvitseeko yrityksen liittyä alv-rekisteriin, arviointi täytyy aina tehdä arvonlisäverottomilla summilla.
Muunna liikevaihto vastaamaan 12 kk
Yritystoimintaa aloittaessa tilikausi voi olla pidempi tai lyhyempi kuin 12 kuukautta, mutta alv rajan ylitystä arvioitaessa, täytyy liikevaihtoa aina miettiä 12 kuukauden ajanjaksossa. Jos kyseessä on yrityksen ensimmäinen (normaalia 12 kuukautta pidempi tai lyhyempi) tilikausi, täytyy liikevaihto muuttaa vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa. Se tapahtuu kertomalla tilikauden liikevaihto(arvio) luvulla 12 ja jakamalla tulos täysien kuukausien lukumäärällä.
Tmi A.L Vähäisen ensimmäinen tilikausi tulee olemaan 15.7.2023 – 31.12.2023, jolle ajalle A.L Vähäinen arvioi liikevaihdoksi muodostuvan 8500 euroa. Koska ensimmäinen tilikausi on lyhyempi kuin 12 kuukautta, täytyy liikevaihtoarvio laskea vastaamaan 12 kuukauden liikevaihtoa.
Tilikauden liikevaihtoarvio: 8500 euroa
Tilikauden täydet kuukaudet: 5 (elo-, syys-, loka-, marras- ja joulukuu – heinäkuu ei ole täysi kuukausi)
Muunnettu liikevaihto: 8500e x 12 kk / 5 kk = 20 400 euroa.Liikevaihtoarvio ylittää 15 000 euron vähäisen liiketoiminnan rajan, joten A.L Vähäisen täytyy ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi yrityksen aloittamispäivästä alkaen (15.7.2023).
Arvonlisäverovelvollisen ja -velvottoman ero
Kun yritys kuuluu arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, on yritys velvollinen ilmoittamaan arvonlisäveroista Verohallinnolle joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai kerran vuodessa. Yleensä verokausi on kalenterikuukausi, mutta jos liikevaihto on alle 100 000 euroa, voi verokausi olla neljännesvuosi ja alle 30 000 euron liikevaihdolla vuosi. Käytännössä arvonlisäverovelvollisuus siis tarkoittaa, että yritys ilmoittaa verottajalle sekä myyntien että ostojen alvien määrät ja näiden erotuksen mukaan joko tilittää Verohallinnolle arvonlisäveroja tai saa palautuksia.
Rekisteriin kuulumattomuus taas puolestaan tarkoittaa, että yritys ei käsittele arvonlisäveroa toiminnassaan. Se ei siis voi laskuttaa alveja asiakkailta tai vähentää arvonlisäveroja ostoistaan. Rekisteriin kuulumattoman yrityksen täytyy myös muistaa merkitä myyntilaskuille, että kyseessä on veroton myynti. Verottomuuden perustetta ei tarvitse merkitä, joten laskulla pelkkä maininta “veroton myynti” on riittävä.
Venla Veroton jälleenmyy tietokoneita. Hän ostaa tietokoneen 800 (sis. alv 24%) eurolla ja myy sen eteenpäin 1200 eurolla. Venlan kirjanpidossa liikevaihto näyttää 1200 euroa ja ostot 800 euroa, joten tilikauden tulos on 400 euroa.
Vellu Velvollinen myy niin ikään tietokoneita. Hänkin ostaa tietokoneen 800 eurolla (sis. alv 24%) ja myy sen eteenpäin 1488 eurolla (sis. alv 24%). Vellu tilittää Verohallinnolle myynnin ja ostojen arvonlisäverojen erotuksen (288e – 192e) 96 euroa. Vellun kirjanpidossa liikevaihto näyttää 1200 euroa ja ostot 608 euroa, joten tilikauden tulos on 592 euroa.
ALV rajan ylitys
Jos ALV raja ylittyy kesken tilikauden, tarkoittaa se, että sinun täytyy rekisteröityä arvonlisäverovelvollisten rekisteriin sekä maksaa arvonlisäverot takautuvasti koko tilikaudelta. Arvonlisäveron lisäksi voit myös joutua maksamaan viivästysseuraamuksia.
Almu Roposen tilikausi on kalenterivuosi (1.1-31.12.) ja Almu oli laskeskellut, että hänen liikevaihtonsa ei ylitä 15 000 euron alv rajaa. Heinäkuun alussa Almu havahtuu, että myyntiä onkin ollut odotettua enemmän ja päättää tutkiskella kirjanpitoaan tarkemmin. Tutkiskelussa selviää, että alkuvuoden liikevaihto on 13 000 euroa (alv 0%) ja yritystoimintaan liittyviä hankintoja on tehty 5000 (sis. alv 24%) eurolla. Almu toteaa, että alv raja tulee ylittymään tänä vuonna.
Almu rekisteröityy heti alv-rekisteriin OmaVero-palvelussa. Rekisteröinti-ilmoituksella Almu voi itse valita arvonlisäveron verokauden (=milloin arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa) ja hän valitsee neljännesvuoden. Almu tekee ensimmäisen alv-ilmoituksen ajalta tammikuu-maaliskuu. Tänä aikana myyntiä oli yhteensä 6000 euroa (alv 0%) ja ostoja 2000 euroa (sis. alv 24%).
– Myynnin arvonlisäverollinen hinta on (6000 x 1,24) 7440 euroa ja tästä kun vähennetään veroton hinta, jää arvonlisäveron määräksi (7440 – 6000) 1440 euroa
– Tammi-maaliskuun ostojen arvonlisäveron määrä on (2000 x 24 / 124) 387,10 euroa.Almu joutuu siis tilittämään verohallinnolle arvonlisäveroja (1440 – 387,10) 1052,90 euroa. Tammi-maaliskuun arvonlisävero olisi pitänyt ilmoittaa ja maksaa viimeistään 12.5., joten Almulle tulee myöhässä annetusta arvonlisäveroilmoituksesta viivästysmaksuja.
Seuraava alv-ilmoitus (huhtikuu-kesäkuu) annetaan viimeistään 12.8., joten se ei ole vielä heinäkuun alussa myöhässä ja siitä Almun ei tarvitse maksaa viivästysseuraamuksia.
Jos epäilet, että liikevaihtosi saattaa ylittää alv rajan tilikauden aikana, voi alv-rekisteriin liittyä myös vapaaehtoisesti ennen rajan ylittymistä. Vapaaehtoisesti rekisterissä oleminen tuo turvaa, sillä silloin voit kerätä arvonlisäverot asiakkailta, vähentää hankintojen arvonlisäverot ja maksaa arvonlisäveroa ennakoivasti. Jos raja ylittyy, sinun ei tarvitse kaivaa takautuvien arvonlisäverojen määrää omasta takataskusta ja jos raja ei ylity, maksaa Verohallinto sinulle kaikki tilittämäsi arvonlisäverot takaisin.
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa