Share this post

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen kannattaa! (0)

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen ei ole pakollista, mutta jokaisen yrittäjän, yritysmuodosta riippumatta, kannattaisi sinne hakeutua. Ennakkoperintärekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon liittyminen tarkoittaa sitä, että yritys hoitaa itse ennakkoveronsa. Jos yritys ei kuulu rekisteriin, ennakonpidätyksen tekeminen jää asiakkaalle. Eli toisin sanoen, asiakas pidättää maksusta verokortin mukaisen ennakonpidätyksen ja tilittää sen Verohallinnolle. Ei kuulosta kovin näppärältä, eihän?

Kenelle?

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen ei niin katso yritysmuotoa vaan sitä, minkä tyyppistä toimintaa yritys harjoittaa. Jokaisen yritysmuodon on hyvä rekisteriin ilmoittautua, mutta jos yritys harjoittaa tuotteiden vuokrausta tai myymistä, voi rekisteriin liittymisen tarpeellisuutta pohtia. Jos yritys vuokraa tai myy tuotteita, ei ennakkoperintärekisteriin välttämättä tarvitse liittyä. Sillä kun on kyse tuotteista, asiakkaiden ei tarvitse hoitaa verojen maksua jokaisesta ostamastaan tuotteesta.

Kevytyrittäjyys on toinen poikkeus, sillä kevytyrittäjillä ei ole Y-tunnusta ja kevytyrittäjä-palveluntarjoaja hoitaa ennakonpidätyksen palkanmaksun yhteydessä.

Kaikissa muissa tapauksissa ennakkoperintärekisteriin liittyminen on suositeltavaa.

Miten?

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen tapahtuu joko yrityksen perustamisilmoituksen yhteydessä tai jos sinulla on jo Y-tunnus, rekisteriin voi hakeutua OmaVero-palvelussa.

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen alkaa heti hakemuksen saapumispäivästä (tai hakemuksessa ilmoitetusta myöhemmästä ajankohdasta) lähtien. Tieto rekisteriin kuulumisesta näkyy myös YTJ:ssä heti merkitsemisen jälkeen. 

Ennakkorekisteristä poistuminen

Jos joskus haluat poistua ennakkoperintärekisterissä, se onnistuu helposti OmaVerossa. Yleisimmin rekisteristä poistutaan siinä vaiheessa, kun yritystoiminta loppuu. 

Verottaja voi myös poistaa yrittäjän ennakkoperintärekisteristä, jos yritystoiminta ei ole aktiivista. Eli jos toiminta on päättynyt tai se on jäänyt harrastetasolle. Poistaminen tapahtuu myös siinä tapauksessa, jos laiminlyö verojen maksamista, verojen ilmoitusvelvollisuutta, kirjanpitovelvollisuutta tai muita verotukseen liittyviä velvollisuuksia. Mutta ennakkoperintärekisteriin on mahdollista päästä takaisin. Jos poiston syy on ollut laiminlyönti, rekisteriin voi liittyä uudestaan sen jälkeen, kun laiminlyönnit on oikaistu eikä uusia laiminlyöntejä ole tullut.

Miksi?

Suurin hyöty ennakkoperintärekisteriin ilmoittautumisesta on ehdottomasti se, että rekisteröitymällä annat yrityksestäsi positiivisen kuvan, sillä hoidat itse veroasiasi eikä asiakkaiden tarvitse hoitaa muuta kuin yrityksesi lasku maksuun ja sillä sipuli.

Toinen huomattava hyöty on kotitalousvähennys. Jos et kuulu rekisteriin, ei asiakkaasi voi tehdä ostamastaan palvelusta kotitalousvähennystä. Jos valittavana on kaksi saman tason ja hintaluokan yritystä ja toisen palveluista saa tehdä kotitalousvähennyksen ja toisen ei, niin on varmaan sanomattakin selvää, kumpaa kuluttajat suosivat. 

Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen myös antaa luottoa toiminnallesi asiakkaiden silmissä, sillä rekisteriin ei pääse, jos kaapeista löytyy verorästejä tai kirjanpitoon liittyviä laiminlyöntejä. Myöskin rahoituksen saaminen voi olla hankalaa, jos ei ennakkoperintärekisteriin kuulu.

Ennakkoperintärekisteriin ilmoittautuminen on siis monestakin syystä hyvä tehdä. Ennakkoperintärekisteri on julkista tietoa ja jokainen voi tarkastaa yrityksen rekisteriin kuulumisen YTJ:n yrityshausta tai puhelimitse Verohallinnolta.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.