Share this post

Kannattaako toiminimen kirjanpito tehdä itse? (0)

Kun olet perustamassa uutta yritystä toiminimellä, sinun tulee harkita teetkö kirjanpidon itse vai ulkoistatko sen muualle. Mitään lakia ei ole, jonka mukaan sinun on palkattava kirjanpitäjä. Joissain tapauksissa se voi olla kuitenkin fiksua. Suurin syy tehdä kirjanpito itse aloittavana yrittäjänä on rahansäästö, ota kuitenkin huomioon, että kirjanpito vie aikaa. Toisaalta kirjanpidon osaaminen on taito, josta on melko varmasti hyötyä jokaiselle yrittäjälle.

Tässä artikkelissa käymme läpi asioita, jotka tulee ottaa huomioon, jos päädyt tekemään yrityksesi kirjanpidon itse. Voit käyttää apunasi kirjanpito-ohjelmia, kuten Simplbooks, joka on sähköinen kirjanpito-ohjelma pienyrittäjille.

Miksi kirjanpito tulee tehdä?

Kirjanpitolain mukaan jokainen yrittäjä on kirjanpitovelvollinen omasta liike- tai ammattitoiminnastaan. Toiminimellä toimivalla yksityisellä elinkeinoharjoittajalla on joitakin kevennyksiä, kun yritystoiminta on verrannollisen pientä, jolloin kirjanpito on helpompaa. Käytännössä kirjanpidon tarkoitus on pitää yrityksen ja yrittäjän omat varat erillään toisistaan. Verotuksen kannalta on nämä varat tärkeää osata eritellä toisistaan, vaikka varat ovatkin yhteisiä.

Yhden- vai kahdenkertainen kirjanpito

Kaikkien kirjanpitovelvollisten tulee tehdä kirjanpito lähtökohtaisesti kahdenkertaisena, toiminimellä toimivan ammatinharjoittajan on kuitenkin mahdollista pitää yhdenkertaista kirjanpitoa. Yhdenkertaisessa kirjanpidossa kaikki liiketoiminnasta saadut tulot ja menot merkitään maksuperusteisesti. Tapahtumat kirjataan siis sen mukaan, milloin ja minä päivänä maksu tapahtuu. Yhdenkertainen kirjanpito on mahdollista, jos päättyneellä ja sitä edeltävänä tilikautena on täyttynyt enintään yksi näistä edellytyksistä:

  • liikevaihdon taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
  • yrityksen liikevaihdon tai sitä vastaavan tuoton summa ylittää 200 000 euroa
  • yrityksen palveluksessa on yli kolme henkilöä

Yrityksen kirjanpito tulee tehdä kahdenkertaisena, jos näistä edellytyksistä kaksi tai useampi ylittyy   kahdelta edelliseltä tilikaudelta. Kahdenkertaisessa kirjanpidossa kaikki tapahtumat merkitään vähintään kahdelle tilille sen mukaan, mikä on rahan lähde ja sen käyttö. Tämä kirjanpito on voi olla sekä maksu, että suoriteperusteista.

Kannattaako kirjanpito tehdä itse?

Pienimuotoinen tai sivutoiminen liiketoiminta, johon liikkeenharjoittaja voi käyttää yhdenkertaista kirjanpitoa, on helppoa oppia. Jos harkitset teetkö kirjanpidon itse vai hankitko hyvän kirjanpitäjän kannattaa alla olevia näkökulmia pohtia, jotta päätös on helpompi tehdä.

Kirjanpitoon käytetty aika

Kuten meillä jokaisella, on myös yrittäjällä vuorokaudessa 24 tuntia. Jos yrittäjällä ei ole mitään kokemusta kirjanpidosta, oppimiseen voi mennä aluksi aikaa. Se on aikaa pois itse yritystoiminnasta. Oppimisen myötä kirjanpitoon kuluvaa aikaa vähenee kuitenkin huomattavasti. Kirjanpidon oppinut yrittäjä voi tehdä kirjanpidon jossakin tapauksessa jopa nopeammin kuin ammattikirjanpitäjä, koska hän tuntee oman yritystoiminnan perusteellisesti.

Kirjanpitäjän palkkaaminen

Jos yrittäjällä on heti yritystoiminnan alkuvaiheessa paljon asiakkaita, voi olla järkevä käyttää aikaa mieluummin myyntityöhön ja palkata ammattikirjanpitäjä.

Jos asiakkaita ei ole alussa niin paljon, kirjanpidon opiskelusta on varmasti hyötyä, vaikka yrittäjä ottaakin tulevaisuudessa ammattikirjanpitäjän. Kirjanpidon osaaminen parantaa huomattavasti yrittäjän kykyä ymmärtää yrityksen taloudellinen tilanne.

Ymmärrys verotuksesta, alv:ista ja veroilmoituksen teosta

On tärkeää ymmärtää tai selvittää oletko arvonlisäverovervollinen ja milloin ja mistä sinulla on oikeus saada verohuojennuksia. Verottajalla on aiheesta hyvät ohjeet ja olemme kirjoittanut verotuksesta myös tänne blogiin. Kun olet arvonlisäverovelvollinen, sinun tulee ilmoittaa ja maksaa verot oma-aloitteisina veroina. Kirjanpito-ohjelma laskee verot puolestasi. Muistettavia päivämääriä ei ole monia ja pienet toiminimet voi tehdä ilmoitukset useimmiten kerran vuodessa.

Päätelmä

Kirjanpidon opiskeluun voi mennä aluksi aikaa, mutta sen ylläpitoon ja verojen maksamiseen tottuu nopeasti, kunhan olet tarkka. Varsinkin, jos liiketoiminta on sivutoimista tai pienimuotoista, kirjanpidon oppii nopeasti. Useimmat sähköiset kirjanpito-ohjelmat, kuten Simplbooks, auttaa sinua pitämään tositteet, tulot ja menot ajan tasalla. Kirjanpitäjän palkkaamista kannattaa harkita, jos liiketoimintasi kasvaa siten, että itsetehtynä kirjanpito vie liikaa aikaa varsinaisesta työstäsi. Muista kuitenkin, että kirjanpito on yritystoiminnassa käytetty yhteinen kieli. Uusien kielien opiskelu yleensä kannattaa vaikka joutuisitkin käyttämään kielitaitoja vain silloin tällöin.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.