Kärry kirjanpidossa – Auto toiminimelle (2)
Toiminimiyrittäjä ei voi vain päättää, että laittaa autonsa yrityksen nimiin. Eikä myöskään päättää toisinpäin, että auto on oma. Sen, kuuluuko auto toiminimelle, päättää joku ihan muu. Nokkelimmat varmaan jo arvaa, kuka sen päätöksen takana seisoo. No, eihän se voi olla kukaan muukaan kuin armas verottajamme!
Auto toiminimelle?
Raflaavan esittelyn jälkeen voi kai paljastaa, että jos yrittäjä haluaa auton toiminimen kirjanpitoon, niin kyllähän se sinne saadaan! Verottajan näkemys vaan on, että jos autolla ajetaan yli puolet yritystoiminnan ajoja, on se yrityksen omaisuutta ja jos taas työajoja on alle puolet, on auto yrittäjän henkilökohtaista omaisuutta. Eikä siinä sen enempää kysellä kenenkään mielipiteitä. Verottajaa ei myöskään kiinnosta, onko auto rekisteröity yrittäjän henkilökohtaisen omistukseen vai onko se yrityksen nimissä, vaan ainoa asia, mikä verottajaa kiinnostaa, on yksityisajojen määrä.
Yritystoiminnan ajoa yli 50%
Jos suurin osa auton kilometreistä aiheutuu yritystoiminnan matkoista, on auto silloin yrityksen omaisuutta. Halusi toiminimiyrittäjä sitä tai ei. Auton ollessa toiminimen, voi kaikki sen kulut vähentää kirjanpidossa ja mahdollisesti myös niiden arvonlisäverot. Eli kaikki polttoaineet, korjaukset, verot, vakuutukset, huollot ja mitä näitä kuluja nyt on.
Vaikka kulut voi vähentää, täytyy yrittäjän silti pitää ajopäiväkirjaa. Ajopäiväkirjan perusteella lasketaan yksityiskäytön osuus ja se osuus oikaistaan pois kirjanpidosta tilinpäätöksen yhteydessä.
Nalle Karkki ajaa vuoden aikana yhteensä 50 000 kilometriä, josta yksityisajoa ajopäiväkirjan mukaan on ollut 10 000 kilometriä. Yksityisautoilun osuus siis on (10 000 / 50 000 = 0,2) 20%. Auton kuluja on kirjattu kirjanpitoon vuoden aikana 15 000 eurolla.
Auton kulut ovat oletettavasti jakautuneet useammalle tilille, kuten esim. polttoaineet, vakuutukset ja huollot. Jokaiselta tililtä täytyy käydä ottamassa yksityisajojen määrä pois. Tämä siis tarkoittaa, että jokaiselta ajoneuvoon liittyvältä tililtä kirjataan tilin loppusummasta 20% yksityisottoihin.
Jos polttoaine-tilin loppusumma on 8000 euroa, lasketaan tästä summasta 20% (1600 euroa) ja tehdään kirjaus yksityisotot debet ja polttoaineet kredit. Kirjaus vähentää polttoaineet-tilin saldoa ja lisää yksityisottojen summaa. Nalle Karkki on siis periaatteessa ottanut tämän verran polttoaineista omaan henkilökohtaiseen käyttöönsä.
Yritystoiminnan ajoa alle 50%
Jos autolla tehdään yritystoiminnan ajoja alle puolet, on auto yrittäjän henkilökohtainen. Silloin mitään ajoneuvon kuluja ei lisätä yrityksen kirjanpitoon, vaan yrittäjän täytyy pitää ajopäiväkirjaa ajeluistaan ja vähentää kilometrit verotuksessa.
Jos Nalle Karkin kilometrit olisivatkin olleet toisinpäin, eli 50 000 kilometristä 10 000 kilometriä olisi ollut yritystoiminnan ajoja, ei Nalle olisi kirjannut ajoneuvon kuluja kirjanpitoon ollenkaan. Koska yritystoiminnan ajoa on alle puolet auton kilometreistä, on auto Nallen henkilökohtaista omaisuutta ja hän on oikeutettu (10 000 x 0,46e) 4600 euron kilometrikorvauksiin. Kilometrikorvaukset vähentävät liiketoiminnan verotettavaa tulosta ja ne ilmoitetaan vuoden lopussa veroilmoituksella.
Muuta huomioitavaa
Koska yhtiömuoto ei vaikuta yrityksen auton alvin vähennysoikeuteen, ajopäiväkirjan sisältöön tai työmatkan määritelmään, aiheesta löytyy jo aiemmin julkaistu laajempi kerronta. Käy siis lukemassa lisää postauksesta yrityksen auto yleispätevästi. Tässä kuitenkin tärkeimmät seikat tiivistettynä:
- Autoa käyttäessä täytyy olla tarkkana yksityisajojen kanssa, sillä esim. yrityksen henkilöautolla pienikin henkilökohtainen ajo poistaa alv:n vähennysoikeuden kokonaan ja takautuvasti, kun taas pakettiautolla voi kurvailla vähän vapaammin.
- Työpaikan ja kodin välinen matka ei ole työmatkaa vaan yksityisajoa. Sen jokainen voi vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksella.
- Ajopäiväkirjaa on hyvä pitää aukottomasti ja kirjata jokainen oma ja yrityksen ajo sinne selkeästi. Ajopäiväkirjalle ei ole lakisääteisiä ulkonäkövaatimuksia, mutta siitä täytyy löytyä kaikki tarvittavat tiedot ja se täytyy toteuttaa selkeästi.
Mutta, mites se auto toiminimelle sitten saadaan? Yksinkertaisesti ostamalla auto, jolla ajaa yli puolet yritystoiminnan ajoja. Tämä siis voi tarkoittaa sitä, että yrittäjällä täytyy olla kaksi autoa. Toinen pelkästään (tai suurimmalta osin) elinkeinotoiminnan käytössä ja toinen omassa käytössä, jolla ajellaan sitten kaikki muut henkilökohtaiset ja huvi-ajot.
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Comments (2)
Hei! Miten kirjataan kilometrikorvaus ja autokulut jos esim. tammikuussa on käytetty auto alle 50% ajoista yritystoiminnassa ja helmikuussa yli 50% auton ajoista kuuluu yritystoimintaan.
Hei Ada,
Kiitos viestistäsi. Ilmeisesti kyse on toiminimestä, joten auton kuuluminen elinkeinotoiminnan omaisuuteen katsotaan koko vuoden ajoista. Eli jos koko vuoden ajosta yli 50 % on yritystoiminnan ajoa, auto on toiminimen omaisuutta. Kilometrikorvauksia ei toiminimellä kirjata kirjanpitoon, vaan ne tehdään lisävähennyksenä veroilmoituksella. Autokulut voi tarkistaa ja kirjata kirjanpitoon esimerkiksi kerran vuodessa, kun selviää mikä tilanne on koko vuoden ajojen suhteen.
Tässä on vielä lisää tietoja verottajan sivuilta aiheeseen liittyen:
https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48192/liikkeen–ja-ammatinharjoittajien-seka-maataloudenharjoittajien-matkakustannusten-vahentaminen/#3.4-lis%C3%A4v%C3%A4hennys-vaaditaan-veroilmoituksella
Toivottavasti tästä on apua :)