Kesälomailevan yrittäjän muistilista – Lähtölaskenta alkaa jo tammikuussa (0)
Kesä on monelle se mieluisin aika pitää lomaa, koska kesäthän ovat aina vaan yhtä juhlaa ja ympärivuorokautista valoa. Kesällä valvotaan ja nukutaan pidempään, eletään ilman aikatauluja, tehdään extempore-reissuja tai ollaan vaan ja nautitaan. Kesälomalla ladataan akut tulevaa talvea varten ja kesälomia muistellaan lämmöllä kauan.
Yrittäjän kesäloma ei ole ihan niin yksinkertainen juttu kuin palkansaajan. Parhaimmassa tapauksessa työntekijä ilmoittaa vain lomatoiveensa, nakkaa hanskat naulaan ja lompsauttaa lomille. Yrittäjän täytyy hieman enemmän suunnitella, budjetoida, harkita ja miettiä loman pitämistä sekä loman ajankohta. Suunnittelua on paljon, joten lähtölaskenta lomaan alkaa jo tammikuussa!
Muista säästää kustannuksiin!
Karu fakta on, että yrittäjä ei saa mistään loma-ajan palkkaa tai lomarahaa, joten ne on jokaisen yrittäjän säästettävä etu- tai jälkikäteen. Myös yrityksen kiinteät kulut on katettava tavalla tai toisella, vaikka rahaa ei tulisikaan mistään. Sisällytä loma-ajan kustannukset laskutukseesi ja säästä ympäri vuoden, jotta lomasi ei ainakaan jää rahasta kiinni!
Lomaan aikaa puoli vuotta
Vuoden vaihtuessa kannattaa kalenteri kääntää jo kesää kohti ja ruveta suunnittelemaan kesälomaa. Ensimmäinen etappi on pohtia, mikä olisi yrityksen näkökulmasta fiksuin hetki olla pois. Onko työrintamalla hiljaista heinäkuussa vai kenties täysin elotonta elokuussa? Alkaako sesonki juhannuksena ja jatkuu pitkälle syksyyn? Vaihtoehtoja on ihan yhtä monta kuin on yritystäkin. Mieti, mikä se paras hetki lomalle olisi, niin yritykselle kuin yrittäjällekkin.
Jos koko kesä, toukokuun alusta elokuun loppuun, on todella kiireistä ja loman pitäminen tuntuu mahdottomalta, niin mieti, olisiko vaihtoehto pitää lyhyempiä lomia. Pitkiä viikonloppuja tai vaikka viikon loma kesäkuussa ja toinen viikko elokuussa. Tai sitten lompsautat lomille, kun pahin sesonki on ohi.
Kun olet päättänyt sopivat ajankohdat, kirjoita kalenteriin isolla LOMA! Nyt se on päätetty ja sitä ei hevillä sieltä kalenterista pyyhitä enää pois. Voit alkaa suunnittelemaan jo tulevan loman reissuja ja aktiviteetteja, kivaa!
Lomaan aikaa neljä kuukautta
Neljä kuukautta ennen lomaa on hyvä havahtua ihan käytännön asioihin. Kukas ne työt tekee sillä aikaa, kun itse on lomalla? Jos tarvitset tuuraajaa, aloita tuuraajan etsiminen hyvissä ajoin, sillä rekrytointiin sekä kouluttamiseen kuluu aikaa. Tuurajaa voi etsiä sosiaalisesta mediasta ja puskaradion kautta tai vapaasta paikasta voi ilmoittaa vaikka paikallislehdessä ja TE-keskuksen sivuilla. Alasta ja tilanteesta riippuen, sijaista voi myöskin kysellä suoraan oppilaitoksista.
Sijaisen kannattaa aloittaa työskentely hyvissä ajoin ennen lomasi alkua, jotta talon tavat tulevat varmasti tutuiksi ja hän pystyy työskentelemään itsenäisesti lomasi ajan.
Lomaan aikaa neljä viikkoa
Kuukautta aikaisemmin kannattaa alkaa tekemään listoja töistä, jotka pitää hoitaa ennen lomalle lompsauttamista. Kirjoita tehtävät työt ylös ja pohdi, voiko jotain jättää loman jälkeiselle ajalle. Aikatauluta pakolliset työt ja koita pitää aikataulusta kiinni.
Varmista, että taloushallinto puolella on kaikki hyvin. Onko tilaukset ajantasalla, palkkapuolella asiat kunnossa, laskutuksessa kaikki selvää ja kirjanpito hoidettu? Hyvä. Tarkista nämä vielä uudestaan lähempänä lomasi alkua ja ajasta tai delegoi tarvittaessa laskujen ja palkkojen maksu sekä tilausten teko.
Vietä hetki tuurajasi kanssa ja kysy ovatko työasiat hänellä varmasti hallussa. Kertaa oleelliset työtehtävät, painota erityistä huomiota vaativat hommat ja käy läpi epäselvät asiat.
Lomaan aikaa viikko
Siellä se loma jo kolkuttelee ovella. Viimeinen työviikko ennen lomaa sisältää paljon muistettavaa ja tehtävää. Vaikka tehtävää on paljon, on ne onneksi suurimmaksi osaksi ihan pikkujuttuja.
Ilmoita lomastasi asiakkaille, työntekijöille, yhteistyökumppaneille tai muille tarvittaville yrityksen sidosryhmille. Mikään ei ole ärsyttävämpää, kuin puskista lomalle jäävä yrittäjä, joten lomasta ja mahdollisista poikkeavuuksista aukioloajoissa on hyvä infota etukäteen. Voit laittaa vaikka sähköpostin tai tekstiviestin asiasta yrityksen tärkeimmille henkilöille.
Kerro lomasta ja mahdollisista muutoksista aukioloajoissa myös sosiaalisessa mediassa. Sieltä suuri osa asiakkaista löytää tiedon tarvittaessa. Muista ajastaa vielä puhelimeen ja sähköpostiinkin lomavastaajat, ellei joku toinen huolehdi näistä lomasi aikana. Kerro viestissä lomastasi ja ilmoita myös koska olet taas tavoitettavissa.
Ajasta somejulkaisut lomasi ajalle ja käy vielä läpi taloushallinnon puoli. Varmista, että laskut, palkat ja verot menevät ajallaan maksuun, kirjanpidon puolella on kaikki kunnossa ja tilaukset ovat ajantasalla.
Loma alkaa huomenna!
Viimeinen työpäivä ennen lomaa on aivan paras. Tai joissain tapauksissa täyttä kaaosta. Kumpaa se on, riippuu pitkälti siitä kuinka hyvin asiat on suunniteltu ja toteutettu etukäteen.
Käy viimeisenä työpäivänä vielä kertaalleen työasiat ja vastuualueet läpi tuuraajan kanssa. Kerro missä tilanteissa toivot sinuun otettavan yhteyttä loman aikana ja mihin aikaan näitä yhteydenottoja voi tehdä. Tsemppaa sijaista tulevaan koitokseen. Varmista, että puhelimen ja sähköpostin automaattiset vastaukset kytkeytyvät päälle päivän päätteeksi. Muista estää työsähköpostit ja muut vastaavat myös omasta puhelimestasi.
Listaa vielä lopuksi tekemättömät työt, jotka tulee hoitaa heti loman jälkeen ja sen jälkeen unohda koko lista ja palaa siihen vasta loman jälkeen. Siivoa työpisteesi ja käy samalla sähkölaitteet läpi. Sulje kaikki mahdolliset sähkösyöpöt ja irrota töpselit ja jatkojohdot, etteivät laitteet jää valmiustilaan.
Viimeisten tuntien aikana fiilistele vapaasti tulevaa lomaa, tiskaa kahvikuppi ja lähtiessä laita lappu luukulle: LOMALLA!
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa