Share this post

Kotitoimisto, vuokratila vai coworking? (0)

Teen töitä kotona, kuten moni muukin päivänsä tietokoneen ääressä viettävä yksinyrittäjä. Kotitoimiston hyviä puolia on useita: aikaa ei kulu työmatkoihin eikä rahaa työtilan vuokraan, ja töitä saa tehdä vaikka yöpuvussa – ainakin, jos päivän ohjelmassa ei ole videopalavereja. Kahvitaukoja ja käytäväkeskusteluja työkavereiden kanssa on kuitenkin välillä ikävä ja perheellisen kotityöpöydälle ilmestyy välillä monenlaisia legorakennelmia. Olen siis selvitellyt muitakin työskentelyvaihtoehtoja, ja nyt jaan vinkkejä teillekin.

Oma työpiste kuukausivuokralla

Vuokratoimiston voi löytää toimistohotellista tai vaikkapa asuinkerrostalon kerhohuoneesta, mutta oman huoneen vuokraaminen on monelle yksinyrittäjälle liian kallista. Edullisempi ratkaisu on pöytäpaikka muiden yrittäjien kanssa jaetusta toimistotilasta. Vapaita työpisteitä löytyy esimerkiksi Mushrooming.fi-verkkosivustolta tai seuraamalla erilaisia yrittäjäryhmiä sosiaalisessa mediassa. Hyvällä tuurilla pöytäpaikan saattaa Helsingistäkin saada satasella kuukaudessa.

Erilaisia yhteisöllisiä työtiloja eli coworking-tiloja syntyy koko ajan lisää niin kaupunkeihin kuin maaseudullekin. Niiden markkinointipuheissa korostetaan yhdessä tekemistä sekä toinen toistaan hienompia tiloja, tapahtumia ja jäsenetuja. Yleensä valittavana on useita jäsenyysmalleja: tilasta voi vuokrata joko oikeuden vaihtuvaan pöytäpaikkaan tai ihan omaan pöytään.

Kotoa pois vain silloin tällöin

Entäpä jos ei hankkisikaan työpöytäpaikkaa säännölliseen käyttöön, vaan poistuisi kotitoimistossa vain satunnaisesti? Siihenkin löytyy kahviloiden kiertämisen lisäksi myös muita ratkaisuja. Coworking-tiloihin on yleensä saatavilla myös päiväpasseja, joilla voit työskennellä päivän ajan.

Kirjastoihin voi mennä tietokoneen kanssa, ja ainakin pääkaupunkiseudulla tiloja voi myös varata maksutta muutama tunnin työskentelyyn kerrallaan (varaamo.hel.fi). Helsingissä on myös joitain etenkin startupeille suunnattuja maksuttomia yritystiloja, esimerkiksi Microsoft Flux ja Helsinki Think Company. Myös paikalliset yrittäjäjärjestöt voivat tarjota maksutonta työskentelytilaa.

Löydä oma paikkasi

Ennen toimiston tai pöydän vuokraamista kannattaa tilaan ja siellä entuudestaan työskenteleviin ihmisiin käydä tutustumassa. Työskentely-ympäristöjä on monenlaisia, ja me viihdymme erilaisissa olosuhteissa. Kaipaatko sinä puheliaita toimistokavereita vai keskittymisrauhaa? On hyvä myös ottaa huomioon, etteivät tilat, joissa työskentelee muitakin, sovi äänekkääseen työskentelyyn.

Muitakin vuokrasopimusten sisältöjä kannattaa vertailla. Tarvitsetko äänieristettyä puhelinkoppia tai haluatko mahdollisuuden käyttää isoa neuvotteluhuonetta? Onko vuokralaisilla siivousvuorot vai kuuluuko siivous hintaan? Kirjaa toiveesi ylös ja etsi juuri sinulle sopiva työpiste.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.