Mikä on tilinpäätös? Lyhyesti ja ytimekkäästi kerrottuna se on yhteenveto tilikauden tapahtumista

Share this post

Mikä ihmeen tilinpäätös? (0)

Hyvin usein ihmetellään mikä on tilinpäätös ja onko se pakko tehdä? Lyhykäisyydessään tilinpäätös tarkoittaa tilien päättämistä ja pakollisuus taas riippuu yrityksen koosta, yhtiömuodosta ja toimialasta. Vaikka joissain tilanteissa tilinpäätöksen tekeminen ei ole pakollista, on se silti äärimmäisen suositeltavaa tehdä.

 

 

Mikä on tilinpäätös? Se on tilikauden yhteenveto!

Tilinpäätös on koko tilikauden kirjanpidon summa, joka antaa kuvan yrityksen taloudesta tilinpäätöspäivänä. Sen tarkoitus on kuvata yrityksen liiketoiminnan tulosta ja kertoa yrityksen taloudellisesta tilanteesta, eli varallisuusasemasta, tilinpäätöspäivänä. Toisin sanoen, tilinpäätöksen tärkein tehtävä on kertoa miten yrityksellä taloudellisesti menee.

Käytännössä tilinpäätöksessä päätetään kaikki tuloslaskelman tilit ja ohjataan ne taseen puolelle, jotta tuloslaskelma saadaan nollattua uutta tilikautta varten. Taseen tilit taas puolestaan elävät yrityksen mukana vuodesta toiseen, joten niitä ei nollata, mutta ne ovat erittäin tärkeä käydä läpi. Jokaisen tilin oikeellisuus on varmistettava sekä tehdä tarvittavat kirjaukset ja tilinpäätössiirrot. 

 

Tilinpäätöksen sisältö

Tilinpäätös sisältää useita eri dokumentteja ja on tärkeä huolehtia, että kaikki tilinpäätösasiakirjat on laadittu yritystäsi koskevien säädösten mukaisesti.

Tilinpäätöksestä täytyy aina löytyä

  • Tuloslaskelma – Tuloslaskelma on vähennyslaskumuotoinen laskelma, joka kertoo yrityksen tilikauden tuloksen.
  • Tase – Tase kuvastaa yrityksen taloudellista asemaa ja se sisältää kaksi puolta: vastaavaa (yrityksen varat) ja vastattavaa (yrityksen velat), joiden lopputuleman täytyy olla samansuuruiset.
  • Liitetiedot –  Liitetiedot antavat lisätietoa taseessa ja tuloslaskelmassa esitettyihin lukuihin sekä käsittelevät vastuita ja sitoumuksia.
  • Kirjanpito- ja aineistoluettelo – Kirjanpito- ja aineistoluettelo kuvaa yrityksen kirjanpidot, tositelajit ja niiden säilyttämistavat.

Näiden asiakirjojen lisäksi isommat yritykset voivat joutua liittämään tilinpäätöksen mukaan rahoituslaskelman, toimintakertomuksen ja tilintarkastajan tilinpäätösmerkinnän.

 

Veroilmoituksen perusta

 

Tilinpäätös ei ole kaikille pakollinen

Osakeyhtiön, osuuskunnan, avoimen yhtiön ja  kommandiittiyhtiön on aina tehtävä tilinpäätös, mutta liikkeen- tai ammatinharjoittajalle se ei ole aina pakollista.

Liikkeen- tai ammatinharjoittajalle, eli toiminimelle, tilinpäätöksen tekeminen on pakollista vain, jos tilikausi poikkeaa kalenterivuodesta tai kahdella peräkkäisellä tilikaudella ylittyy kaksi seuraavista rajoista:

  1. Taseen loppusumma 350 000 euroa
  2. Liikevaihto 700 000 euroa
  3. Tilikauden aikana palveluksessa keskimäärin 10 henkilöä

Eli kahtena peräkkäisenä vuotena täytyy kaksi rajaa ylittää, jotta tilinpäätöksestä tulee pakollinen toiminimelle.

 

Koska?

Jokaisen yhtiömuodon on lähtökohtaisesti annettava tilinpäätös aina neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, mutta seuraavat seikat saattavat muuttaa tämän:

    • Osakeyhtiön tilinpäätös on saatava valmiiksi neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä, ellei yhtiöjärjestyksessä ole erikseen määritelty lyhyempää laatimisaikaa. Tilinpäätöksen valmistuttua se on vahvistettava, eli hyväksyttävä, yhtiökokouksessa viimeistään puolen vuoden kuluessa tilikauden päättymisestä ja vahvistamisen jälkeen tilinpäätöstiedot täytyy vielä ilmoittaa kaupparekisteriin. Ilmoittaminen tehdään joko veroilmoituksen mukana Verohallintoon tai suoraan kaupparekisteriin.
    • Avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt laativat tilinpäätöksen neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä ellei kirjanpitolautakunta ole antanut erillistä poikkeuslupaa.
    • Toiminimen täytyy myös tehdä tilinpäätös neljän kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä. Oikeasti toiminimen tilinpäätös pitää kuitenkin tehdä ennen veroilmoituksen jättämistä, joka on annettava viimeistään huhtikuun ensimmäinen päivä.

Tilinpäätöksen hyödyt

Vaikka toiminimelle tilinpäätös ei ole aina pakollinen ja ajatus tilinpäätöksen tekemättä jättämisestä houkuttelee, on se siltikin suositeltavaa joka tapauksessa tehdä. Sen laatiminen vuoden kuluttua, jos vaikka pankki sitä kyselee, on huomattavan paljon työläämpää kuin ajallaan tehdyn tilinpäätöksen tekeminen. Tilinpäätös antaa myös kullanarvoista tietoa yrittäjälle itselleen sekä antaa vastauksia mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Onko yrityksen toiminta kannattavaa?
  • Riittääkö liikevaihto kattamaan kaikki kulut?
  • Onko palveluiden tai tuotteiden hinnoittelu oikealla tasolla? 
  • Onko tilikausi voitollinen vai tappiollinen?

Tilinpäätöksen perusteella nähdään, jos toiminnassa jokin tökkii, jolloin toimintaa voidaan mahdollisesti lähteä kehittämään suuntaan tai toiseen uudella tilikaudella. Se on myöskin todella haluttu dokumentti, jos haetaan lainaa tai rahoittajia. Tai, jos yritys halutaan myydä, on tilinpäätöksen hyvä olla kunnossa, sillä se auttaa hahmottamaan yrityksen kauppahintaa.

Tilinpäätös on iso ja vaativa kokonaisuus, mutta sen tekeminen on pelkkää plussaa. Kun tilinpäätös on tehty, tiedetään varmasti, että tilikauden tulot sekä kulut ovat oikein, sekä veroja maksetaan oikea määrä. Ja uusi tilikausi on kiva aloittaa, kun edellinen on saatu tiukasti pakettiin, eikö?

 

Lue lisää aiheesta

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.