Share this post

Miten valita oikea yritysmuoto? (0)

Harkitsetko yrittäjyyttä, mutta et tiedä vielä, mikä tulee olemaan yrityksesi yritysmuoto. Oikean yritysmuodon valitseminen on yksi merkittävimmistä päätöksistäsi, yleensä sen valinta on suhteellisen helppo. Toisinaan oikean yritysmuodon valinta voi olla hyvinkin vaikeaa ja huomaat pähkäileväsi kahden yritysmuodon välillä.

Yrityksesi jatkon kannalta oikean yritysmuodon valinta on tärkeää, koska valinta vaikuttaa verotukseen, kasvumahdollisuuksiin sekä kuinka paljon aikaa kuluu yrityksen hallinnollisiin tehtäviin. Tässä artikkelissa käymme läpi eri yritysmuotoja ja mitkä asiat tulee ottaa huomioon valitessasi oikeaa yritysmuotoa.

Suomessa olevat eri yritysmuodot

Suurin osa yrittäjistä Suomessa on valinnut yritysmuodoksi joko osakeyhtiön tai toiminimen, muita yritysmuotoja ovat asunto-osakeyhtiö, kommandiittiyhtiö, avoin yhtiö ja osuuskunta. Koska valtaosa suomalaisista yrittäjistä on valinnut yritysmuodoksi toiminimen tai osakeyhtiön, syvennymme tässä artikkelissa enemmän näihin kahteen yritysmuotoon.

Mitkä asiat vaikuttavat yritysmuodon valintaan?

Mikäli pähkäilet, mikä yritysmuoto on sinun yrityksellesi paras, ota seuraavat seikat huomioon tehdessäsi valintaa:

  • yrityksen toimiala,
  • vastuut,
  • miten laajaa liiketoimintasi on,
  • monta perustajaa yrityksessäsi on,
  • verotus ja
  • miten käytät omaa aikaasi.

Vaikka et uskoisikaan, vaikuttavat nämä yllä olevat asiat merkittävästi oikean yritysmuodon valintaan ja seuraavaksi kerromme tarkemmin miksi.

Toimiala

Toimialalla merkittävä vaikutus siihen, miten paljon rahaa tulet sijoittamaan alussa yritykseesi. Paljon aloituspääomaa vaatii mm. liiketilat ja kalliit työkoneet. Toisaalta, jos olet esim. kirjoittaja tai graafikko, kaikki mitä tarvitset alkuun, on kannettava tietokone, jolloin isoa aloituspääomaa ei tarvita.

Vastuut

Eri yritysmuodoissa yrittäjän vastuut ovat erilaiset. Toiminimellä toimivat sekä avoimen yhtiön ja kommandiittiyhtiön yhtiöjäsenet vastaavat omalla omaisuudellaan yrityksen kaikista sopimuksista, sitoumuksista sekä veloista. Jos yrityksesi toiminta ei lähdekään käyntiin ja olet joutunut ottamaan paljon lainaa, voi syntyä ongelmia, koska riskit, näin myös velat, ovat henkilökohtaisia.

Tästä syystä Oy:n perustaminen on turvallisempi vaihtoehto, koska riskit rajoittuvat sijoitettuun pääomaan. Osakeyhtiö on turvallisempi valinta myös heille, joiden toimialalla tehdään isoja sopimuksia, joissa liikkuu isoja summia rahaa. Osakeyhtiö tarjoaa sinulle paremman turvan, jos jokin menee pieleen.

Liiketoimintasi laajuus

Kun yrityksesi liiketoiminnassa liikkuu paljon rahaa tai teet suurta liikevaihtoa tai tulosta, on osakeyhtiö riskienhallinnan takia parempi vaihtoehto kuin muut yritysmuodot. Tämä yritysmuoto on paras heille, jotka tähtäävät yrityksen kasvuun ja muiden työntekijöiden palkkaamiseen.

Toiminimi on oikea valinta heille, joiden yritystoiminta on hyvin pienimuotoista ja yrityksen kaikki työ perustuu omaan osaamiseesi ja työpanokseesi. Avoin ja kommandiittiyhtiö sopii mainiosti perheyrityksille, jotka tulevaisuudessa tähtäävät yrityksen kasvuun.

Yrityksen perustajien lukumäärä

Toiminimellä olet sinä yrittäjänä koko yritys, voit tehdä töitä myös puolisosi kanssa. Avoimessa ja kommandiittiyhtiössä tulee olla vähintään kaksi henkilöä, poikkeuksen tähän tekee, että kommandiittiyhtiössä toinen yhtiöjäsen on äänetön.

Osakeyhtiön tai osuuskunnan voi perustaa yksin, mutta otathan tällöin huomioon, että osakeyhtiön hallituksessa tulee olla yksi nimellinen varajäsen.

Verotus

Kun puhutaan verotuksesta, toiminimellä toimivaa yrittäjää verotetaan progressiivisesti henkilökohtaisena ansio- sekä pääomatulona. Pääomatulon määrä vaihtelee 0- 20%. Avoimessa sekä kommandiittiyhtiössä maksetaan veroja myös henkilökohtaisena ansio- ja pääomatulona, pääomatulon osuus on 20 %. Myös kommandiittiyhtiön äänetön yhtiömies maksaa veroja muiden jäsenten tavalla.

Tämän vuoksi voi olla järkevää vaihtaa yritysmuoto toiminimestä osakeyhtiöksi, jos yritys tuottaa vuosittain merkittävää voittoa. Osakeyhtiö maksaa verotettavasta tulosta yhteisöveroa 20 prosenttia, koska se on itsenäinen verovelvollinen. Tämän lisäksi osakeyhtiö antaa paremmat mahdollisuudet verosuunnitteluun, koska rahaa voi ottaa ulos joko palkkana tai osinkoina.

Myös osinkoja verotetaan ja niiden verotus on riippuvainen siitä, onko yritys listattu vai ei ja onko osakkeen matemaattinen arvo alle vai yli 8 %. Kun osinkosi on alle 8 % ja alle 150 000 euroa, pääomaa verotetaan 25 % mukaan, jolloin 75 % siitä on verovapaata. 150 000 euron ylittyessä maksat 85 % veroa pääomatulosta ja siitä on silloin 15 % verovapaata tuloa. Kun osinko on yli 8 %, veron määrä on ansiotulosta 75 % ja siitä 25 % on verovapaata.

Oman ajan käyttö

Ilman muuta oman yrityksen pyörittämiseen kuluu aikaa myös paperitöiden ja muiden hallinnollisten tehtävien parissa. Kun perustat toiminimen, voit tehdä yksinkertaista kirjanpitoa, muissa yritysmuodoissa on tehtävä kaksinkertaista kirjanpitoa. Kaksinkertainen kirjanpito voi olla hankalampaa, varsinkin, jos sinulla ei ole aikaisempaa kokemusta kirjanpidosta. Se on kuitenkin helppoa oppia, jos sinulla riittää siihen aikaa. Toiminimiyrittäjänä paperityöt ja byrokratia ovat helpommat yksinkertaisen kirjanpidon takia.

Päätelmä

Kaikki yllä mainitut asiat on hyvä ottaa huomioon, perustaessasi yritystä. Mikäli pähkäilet kahden yritysmuodon välillä, mieti, mihin haluat tähtää tulevaisuudessa ja onko liikeideasi valmis kasvuun. Kuten aiemmin mainitsimme, osakeyhtiö ja toiminimi ovat Suomessa ehdottomasti yleisimpiä yritysmuotoja.

Kun yrityksesi perustuu omaan työpanokseesi, on toiminimi ehdottomasti kätevin sekä halvin yritysmuoto. Jos yrityksesi liikeidea on hyvä ja huomaat tarvitsevasi itsesi lisäksi muita työntekijöitä, on toiminimi helppoa vaihtaa osakeyhtiöksi.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.