Share this post

Oman yrityksen perustaminen – Pidä huoli järjestyksestä! (0)

Oman yrityksen perustaminen on äärimmäisen kutkutteleva ajatus. Jos sinulla on takataskussa hyvä liikeidea ja se on toteuttamisen arvoinen, ei muuta kuin pökköä pesään ja yritys pystyyn! Oman yrityksen perustaminen on käytännössä suhteellisen yksinkertaista. Asiat kannattaa tehdä suunnitelmallisesti ja järjestyksessä, jotta kaikki menee varmasti kerralla nappiin.

1. Liiketoimintasuunnitelma

Ihan ensimmäisenä sinun kannattaa tehdä liiketoimintasuunnitelma. Se ei ole lain mukaan pakollinen, mutta siitä on suuresti hyötyä sinulle itsellesi ja tarvitset sitä, jos aiot hakea starttirahaa tai rahoittajia toiminnallesi.

Suunnitelman tarkoituksena on kiteyttää mitä yritys tekee, kenelle, miksi ja miten, kartoittaa kuluja sekä selvittää onko liikeidea kannattava. Se laittaa sinut pohtimaan ja punnitsemaan asioita syvällisemmin. Sen ei silti tarvitse olla tietosanakirjan paksuinen selvitys vaan pienen yrityksen suunnitelma voi hyvinkin olla lyhyt ja ytimekäs tiivistelmä. 

2. Yhtiömuoto

Seuraavaksi oman yrityksen perustaminen pakottaa sinut päättämään, minkä yritysmuodon alla haluat työskennellä. Vaihtoehtoja on useita ja aiheeseen kannattaa perehtyä kunnolla sekä punnita eri vaihtoehtoja. Suurimmaksi osaksi Suomessa on toiminimiä, osakeyhtiöitä ja kevyt yrittäjiä, mutta vaihtoehdoista löytyy myös avoin yhtiö, kommandiittiyhtiö, asunto-osakeyhtiö ja osuuskunta.

Valintaa tehdessä, kannattaa pohtia ainakin seuraavia seikkoja:

  • Oletko perustamassa yksin vai yhdessä jonkun muun kanssa?
  • Aiotko palkata työntekijöitä?
  • Kuinka suureen liikevaihtoon tähtäät?
  • Toiminnan laajuus?
  • Investoinnit?

Kannattaa myös ottaa selvää yleisestä byrokratiasta ja verotuksesta sekä myös huomioida, että esim. osakeyhtiö on paljon vaikeampi lopettaa kuin toiminimi. 

3. Nimi 

Yritysmuodon valinnan jälkeen seuraakin se kinkkisin aihealue: yrityksen nimi. Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) mukaan yrityksen nimen täytyy olla erottuva, yksilöivä sekä sisältää mahdollinen yritysmuodon tunnus. Vaihtoehtoja yrityksen nimeksi on vähintäänkin yhtä monta kuin taivaalla on tähtiä.

4. Toimiala

Myöhemmässä vaiheessa, kun teet perustamisilmoituksen, sinun täytyy määritellä yrityksen toimiala. Toimiala ilmoitetaan kaupparekisteriin omin sanoin ja se voi olla pitkä rimpsu eri aloja. Verohallinto taas käyttää koodeja ja sinne ilmoitetaan vain yksi päätoimiala. Päätoimiala on se, mitä yrityksesi pääasiallisesti tekee. 

Toimialasta käy ilmi, mitä yritys tekee ja millä alalla se toimii. Sitä voi tarpeen tullen myös muuttaa.

5. Starttiraha

Starttiraha on TE-keskuksen harkinnanvarainen tuki, jolla turvataan aloittavan yrittäjän toimeentuloa. Se on tärkeä muistaa hakea ennen yritystoiminnan aloittamista! Aloittamiseksi katsotaan jo verkkosivujen julkaisu tai rekisteröityminen ennakkoperintä-, alv- tai työnantajarekisteriin. Älä siis tee mitään aloittamiseen liittyvää, jos halajat starttirahaa saada.

Hakemus tehdään TE-palveluiden nettisivuilla ja sitä varten tarvitset :

  • Liiketoimintasuunnitelman
  • Todistuksen verojen maksamisesta
  • Lainanantajan rahoitus lupauksen (jos aloitus perustuu vieraaseen pääomaan)
  • Todisteen yrittäjäkurssin käymisestä (tai muun todisteen riittävistä yrittäjä valmiuksista) 
  • Ansioluettelon

6. Lupa-asiat

Ihan kaikkia aloja ei voi harjoittaa ilman asianmukaisia lupia, joten ennen oman yrityksen perustamista, sinun täytyy selvittää toiminnan luvanvaraisuus. Luvanvaraisuus koskee ihan kaikkia yrittäjiä ja yritysmuotoja.

Luvanvaraisia elinkeinoja ovat mm. terveydenhuollon toimialat, taksinkuljettajat, elintarvikekauppa, ajoneuvojen katsastustoiminta, apteekkitoiminta, alkoholin anniskelu ja myynti sekä  vartiointiliiketoiminta. Voit tarkistaa oman toimialasi luvanvaraisuuden Suomi.fi-palvelusta. Muista, että ilman lupaa luvanvaraisen toiminnan harjoittaminen on laitonta

Lupia haetaan eri viranomaisilta, kuten Ajoneuvohallintakeskukselta ja Elintarviketurvallisuuskeskukselta, ja niiden hinta vaihtelee kohtuullisen ja kohtuuttoman väliltä, riippuen toimialasta. 

Lupa-asiat on hyvä selvittää ja hoitaa kuntoon ennen perustamisilmoituksen tekemistä, sillä luvat täytyy liittää perustamisilmoituksen mukaan.

7. Perustamisilmoitus

Kun starttiraha-asiat ovat kunnossa voit klikata itsesi Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) sivuille ja tehdä perustamisilmoituksen. YTJ on Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) sekä Verohallinnon yhteisesti omistama ja ylläpitämä tietojärjestelmä, jossa hallinnoidaan Y-tunnuksia ja niihin liittyviä tietoja.

Perustamisilmoituksen yhteydessä voi ilmoittautua myös Verohallinnon rekistereihin, kuten arvonlisäverovelvollisten-, ennakkoperintä- ja työnantajarekisteriin. Myös kaupparekisteriin ilmoittautuminen onnistuu perustamisilmoituksen yhteydessä. Kaupparekisteriin ilmottautuminen on osakeyhtiöille, avoimille- sekä kommandiittiyhtiöille pakollista, mutta toiminimiyrittäjille se ei aina ole välttämättömyys.

Eli, kaikkien täytyy tehdä perustamisilmoitus, mutta yritysmuodosta ja toimintatavoista riippuen ilmoitus tehdään joko vain verottajalle tai verottajan lisäksi myös kaupparekisteriin.

Kun perustamisilmoitus on kirjattu YTJ:n järjestelmiin, saat yrityksellesi Y-tunnuksen. Hurraa!

Ja näin. Näin oman yrityksen perustaminen käytännössä onnistuu. Tämän jälkeen sinun täytyy tietysti vielä ottaa yritykselle vakuutuksia, avata mahdollisesti pankkitili, hakea ehkä rahoitusta, pohtia veroja ja miettiä kirjanpidon laita. Mutta suurimmaksi osaksi nämä asiathan sinä jo ratkaisitkin, kun teit liiketoimintasuunnitelmaa. Eikö?

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.