Share this post

Peltilehmä osakeyhtiössä – Auto yritykselle (0)

Toiminimen auto kuuluu yritykselle, jos sillä ajetaan yli puolet työajoja, mutta osakeyhtiössä käytäntö on hieman erilainen. Osakeyhtiön omistajayrittäjä voi vähän vapaammin soveltaa oman mielen mukaan ja voi käytännössä vain päättää, onko auto oma vai yrityksen nimissä.

Auto yritykselle vai omiin nimiin?

Ensimmäinen vaihtoehto on pitää auto omissa nimissä. Silloin yrittäjä tekee yrityksen puitteissa matkoja omalla autolla ja voi laskuttaa kilometrit yritykseltä matkalaskulla. Kilometrikorvaus on verovapaata tuloa sen saajalle ja ne vähentävät yrityksen verotettavaa tulosta. Win-win tilanne siis molemmille. 

Jos työajoja on paljon ja auto on edullinen pitää, voi olla järkevää antaa sen olla omissa nimissä. Auton kulut voivat nimittäin todellisuudessa olla huomattavasti pienemmät kuin kilometrikorvauksena saatu euromäärä, joten korvausten nostaminen voi olla kannattavaa. Kilometrikorvaus on aina sama, ajoi sitten uuden karhealla sähköautolla tai 30-vuotta vanhalla bensarohmulla.

Laskutoimitus on aika helppo tehdä ja se voisi olla seuraavanlainen:

Björn Bilarilla on vanha mersu, joka vie bensiiniä 9 litraa sataselle ja jonka verot ja vakuutukset ovat yhteensä 800 euroa vuodessa. Björn korjaa itse autonsa, joten vuosittaiset huoltokustannukset eivät ole kovinkaan korkeat, ehkä noin viitisen sataa kaikkineen. Björnin auton kiinteät käyttökustannukset ovat siis (800 + 500 / 12) n. 110 euroa kuukaudessa.

Björn ajaa säännöllisesti työmatkoja 800 km kuukaudessa. Bensan hinnan ollessa 2,30 euroa litralta, menee polttoaineisiin 165 euroa ja tähän kun lisätään päälle kiinteät kustannukset, saadaan auton ja matkojen kuluksi yhteensä 275 euroa kuukaudelta.

Kilometrikorvaus vuonna 2022 on 0,46 euroa kilometriltä, joten korvauksen määrä Björnin ajolla olisi (800 x 0,46) 368 euroa kuukaudessa.

Björn siis saisi melkein satasen kuukaudessa “ilmaista rahaa”, kun tekisi matkat omalla autolla ja laskuttaisi osakeyhtiöltä kilometrikorvaukset. 

Luonnollisestikaan asia ei ole ihan näin yksinkertainen ja siihen vaikuttaa monet eri seikat, mutta karkeasti esitettynä asia menisi juuri näin.

Auto yrityksen nimissä tuottaa autoetua

Toinen vaihtoehto on hommata auto yritykselle. Tällöin yrittäjä ei voi laskuttaa sen käytöstä kilometrejä yritykseltä, mutta voi laittaa kaikki auton kulut kirjanpitoon vähentämään tilikauden tulosta. Kaikki polttoaineet, vakuutukset, verot, huollot, korjaukset ja mitä kaikkia niitä nyt voikaan olla.

Yrittäjä (tai työntekijä) voi vapaasti käyttää firman autoa omiin yksityisajoihin. Mikään sitä ei estä, mutta silloin kun niin tehdään, syntyy verotettava autoetu. Etu kehittyy jo siinäkin tapauksessa, jos ajaa työpaikan ja kodin välistä matkaa, sillä se ei ole työmatkaa vaan yksityisajoa. Kodin ja työpaikan välisen matkan jokainen voi vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksella.

Autoetu muodostuu myös siitäkin, jos yritys omistaa henkilöauton (jota ei käytetä ammattikäytössä kuten esim. taksina) ja yrittäjällä ei ole käytössä ollenkaan henkilökohtaista ajoneuvoa. Verottaja langettaa autoedun, sillä se uskoo, että firman autolla ajellaan varmasti myös yksityisajoja.

Autoedusta maksetaan veroja ja sivukuluja, ihan samalla tavalla kuin normaalista palkastakin. Edun arvo lisätään palkan päälle tai sisällytetään palkkaan ja niiden yhteissummasta maksetaan verot ynnä muut vähennykset. 

Autoedun arvo on aina tapauskohtainen ja sen määrä riippuu ajoneuvon iästä, hinnasta ja edun tyypistä. Autoetu on yleensä kiinteä kuukausikohtainen summa, mutta sen arvoa voi myös laskea todellisen yksityisajojen perusteella, jolloin ajeluista täytyy pitää ajopäiväkirjaa. Autoedun määrää voi laskea esim. Verohallinnon laskurilla.

Vapaa autoetu ja käyttöetu

On olemassa vapaa autoetu ja käyttöetu. Vapaa autoetu tarkoittaa, että yritys maksaa kaikki auton kulut, kun taas käyttöetu meinaa, että käyttäjä maksaa vähintään polttoainekustannukset. Autoetua voisi ajatella auton “kuukausi-vuokrana”, jolla saat auton käyttöösi, ja edusta riippuen, se voi myös sisältää muiden kulujen lisäksi polttoaineetkin.

Björn Bilarille aletaan maksamaan vapaata autoetua eli Björn saa ajella firman autolla ja firma maksaa kaikki auton kulut. Björnin kiinteä kuukausi palkka on 3000 euroa, josta verojen ja kulujen jälkeen pankkitilille on tupsahtanut 2000 euroa.

Björnille hommataan auto, jonka verotusarvo on 600 euroa kuukaudessa. Sovitaan, että rahapalkkaa pienennetään verotusarvon verran eli (3000 – 600) 2400 euroon. Björn siis periaatteessa vaihtaa osan palkastaan oikeuteen käyttää autoa. 

Björnin verotettava palkka pysyy siis täysin samana, jonka vuoksi myös palkan verot ja muut kulut ovat edelleen samansuuruiset. Verot lasketaan koko palkasta (2400 + 600), mutta maksetaan vain rahapalkasta (2400), joten palkkapäivänä Björnin tilille kilahtaa 1400 euroa. 

Pohdittavaa

Kun punnitset vaihtoehtoja, kannattaa pohtia ainakin seuraavia seikkoja:

  1. Yksityisajojen määrä
  2. Työajojen määrä
  3. Auton arvo ja sen aleneminen
  4. Käyttövoima
  5. Polttoaineen kulutus
  6. Ylläpitokustannukset
  7. Auton rahoitus
  8. Ansiotulot ja veroprosentti

Laskemalla, laskemalla ja laskemalla voi selvittää, mikä vaihtoehto olisi paras. Koskaan ei pitäisi piruja maalailla seinille, mutta kannattaa myös miettiä, miten mahdolliset moottorin poksahtamiset tai kolarit vaikuttavat lopputulokseen. Ja esim. myös auton viikottainen pesussa käyttö lisää kuluja vuositasolla jo aika paljon.

Muuta huomioitavaa

Koska yhtiömuoto ei vaikuta yrityksen auton alvin vähennysoikeuteen ajopäiväkirjan sisältöön tai työmatkan määritelmään, aiheesta löytyy jo aiemmin julkaistu laajempi kerronta. Käy siis lukemassa lisää postauksesta yrityksen auto yleispätevästi

Tässä kuitenkin tärkeimmät seikat tiivistettynä:

  • Autoa käyttäessä täytyy olla tarkkana yksityisajojen kanssa, sillä esim. yrityksen henkilöautolla pienikin henkilökohtainen ajo poistaa alv:n vähennysoikeuden kokonaan ja takautuvasti, kun taas pakettiautolla voi kurvailla vähän vapaammin.

  • Työpaikan ja kodin välinen matka ei ole työmatkaa vaan yksityisajoa. Sen jokainen voi vähentää omalla henkilökohtaisella veroilmoituksella.

  • Ajopäiväkirjalle ei ole lakisääteisiä ulkonäkövaatimuksia, mutta siitä täytyy löytyä kaikki tarvittavat tiedot ja se täytyy toteuttaa selkeästi.

Äkkiseltään tuntuu houkuttelevalta ajatukselta, että kaikki auton kulut voisi vähentää verotuksessa, mutta toisaalta, myöskään kilometrien laskuttaminen ei kuulosta kovin pahalta. Se, kannattaako ostaa auto yritykselle vai pitää omissa nimissä, ei ole ihan yksinkertainen juttu. Päätöstä tehdessä kannattaa laskea molempien vaihtoehtojen kustannukset ja verohyödyt, sekä huomioida kaikki muut mahdolliset muuttujat matkan varrella.

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.


HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.