Share this post

Sijoitus yritykseen – laina, pääomalaina, osakepääoma tai svop? (0)

Aloittavan yrittäjän tärkeä kysymys on, miten tarvittava raha kannattaa sijoittaa yritykseen. Yritys tarvitse usein rahoitusta myös myöhäisemmissä vaiheissa. Osakeyhtiölle on monia rahoitusvaihtoehtoja ja yrittäjä joutuu rahoituksen yhteydessä päättämään, mitä oman tai vieraan pääoman rahoituseriä käytetään.

Valittu ratkaisu vaikuttaa verotukseen, yrityksen tuloksentekokykyyn, tuleviin rahoitusmahdollisuuksiin, varojen jakoon, kykyyn selvitä vaikeista tilanteista ja jopa asiakashankintaan. Eli valitulla ratkaisulla voi olla isokin merkitys yrityksen menestyksen kannalta.

Tässä kirjoituksessa kerrotaan oman ja vieraan pääoman erosta ja eri rahoituserien eroista mikroyrityksen näkökulmasta.

Oman ja vieraan pääoman välinen ero

Yksinkertaisesti voi sanoa, että oman ja vieraan pääoman välinen isoin ero on takaisinmaksuvelvollisuus. Vieras pääoma on yksinkertaistettuna laina, joka on maksettava takaisin.

Yritykseen sijoitettu oma pääoma on yrityksen vapaassa käytössä, sitä ei ole pakko maksa takaisin, eikä sille makseta korkoa.

Koska laina on maksettava takaisin se lisää yrityksen riskiä. Nyrkkisääntö on, että oma pääoma puolestaan vahvistaa yrityksen taloudellista asemaa.

Vaikka laina lisää riskiä, se on yritykselle edullisempi rahoitus kuin oman pääoman rahoitus. Yritys voi tuottaa omistajille enemmän voittoa ottamalla lainaa.

Jos yritys menee konkurssiin, vieras pääoma eli laina on maksettava takaisin ensin. Lisäksi vieraaseen pääomaan liittyy usein vakuuksia. Esimerkiksi pankki voi vaatia lainalle henkilövakuuden.

Laina heikentää yrityksen taloudellista asemaa, tämä vaikuttaa muun muassa siihen saako yritys tulevaisuudessa ulkopuolista rahoitusta. Sitä riippumatta onko kyse oman- tai vieraan pääoman rahoituksesta.

Yrityksen tilinpäätöstiedot ovat julkisia ja lainan ottaminen vaikuttaa myös uusien asiakkaiden hankintaan. Esimerkiksi SimplBooksilla on pitkät asiakassuhteet. Monet tulevat asiakkaat haluavat olla varmoja, että ohjelmistoyrityksen talous on vahvalla pohjalla, ennen kuin ostavat ohjelman. Siksi meidän talouslukuja tarkistetaan esimerkiksi asiakastiedosta. Asiakastietosta käy ilmi omavaraisuus %, joka viesti vieraan ja oman pääoman suhdetta. Tämä kerto pääsääntöisesti kuinka paljon yritys on ottanut lainaa. Iso prosentti viittaa siihen, että yrityksen talous on vakaalla pohjalla.

Lisäksi vieraan pääoman määrä heikentää yrityksen varojenjaon mahdollisuuksia. Esimerkiksi on hyvinkin mahdollista, että yrityksen pankkitilillä on rahaa, mutta osinkoa ei voida maksaa, koska yrityksellä on paljon lainaa.

Jos oman pääoman määrä pienenee liikaa, yrityksen täytyy tehdä siitä ilmoitus velkojille. Oman pääoman pieneneminen voi tapahtua esimerkiksi silloin kun yritys tekee ison tappion. Ilmoituksen jälkeen velkojat voi hakea yrityksen konkurssiin.

Rahoituserät kirjanpidossa

Usein yrittäjä voi valita, miten yritykseen sijoitettu raha kuvataan kirjanpidossa. Sillä mihin tilille raha kirjanpidossa laitetaan, voi olla iso merkitys. Seuraavat erät on listattu niin, että ensimmäinen sisältää vähiten riskiä ja viimeinen eniten riskiä yrityksen näkökulmasta.

  1. Osakepääoma on sidottu oma pääoma. Tämä tarkoittaa, että sitä ei voi maksa tulevaisuudessa takaisin. Tai ei ainakaan helposti.
  2. Sijoitetun vapaan omaan pääoman rahasto (svop) on oman pääoman erä. Sen voi maksaa useimmiten takaisin tietyin edellytyksiin. Sijoitetun pääoman voi palauttaa tämän tekijälle verottomasti.
  3. Pääomalaina. Toimii kirjanpidossa pääsääntöisesti lainana ja sille voi maksa korkoa. Pääomalainalla on myös oman pääoman kaltainen piirre. Nimittäin tämä erä lasketaan osaksi omapääomaa, mikäli tarkistetaan tarvitseeko yrityksen ilmoittaa velkojille heikosta omasta pääomasta. Pääomalainan antamisella yritykselle välttää siis ilmoituksen velkojille.
  4. Laina on vierasta pääomaa. Maksettava takaisin korkoineen. Lainaan liittyy usein vakuus.

Oman ja vieraan pääoman rahoituksen käyttämisessä on käytännössä kysymys riskin tasapainottamisessa. Mitä enemmän vierasta pääoma sitä parempi tuloksentekokyky, mutta isompi riski. Valitettavasti ei ole oikeaa vastausta siihen, kuinka paljon yrityksen kannattaa ottaa lainaa tai millaista rahoituseriä tulisi käyttää kirjanpidossa. On kuitenkin hyvä tunnistaa eri rahoituserien väliset erot ja valita yrityksen tilanteeseen sopivin vaihtoehto.

Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:

Pankkitilin saldon kasvattaminen ilman myyntejä

Alkupääoman tarve yritykselle – käyttöpääoma- ja investointilaskelma

Kannattavuuslaskelma – tee aina ennen yrityksen perustamista!

———

Jos sinulla on aiheeseen liittyviä kysymyksiä tai ajatuksia, kirjoita ne kommentteihin ja vastaamme mielellämme.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.