Toiminimen palkka – Yksityisotot kirjanpidossa (0)
Termi “toiminimen palkka” on todellisuudessa hyvin harhaanjohtava ilmaisu, koska oikeasti toiminimi ei saa työstään palkkaa. Virallisesti termiä ei ole edes olemassa, mutta puhekielessä sitä kuulee silti hyvin usein käytettävän.
Mikä on palkkaa?
Palkka on työnantajan maksama korvaus työntekijälle tehdystä työstä. Yksityinen elinkeinonharjoittaja taas ei ole työnantaja eikä työntekijä, (koska toiminimiyritys ei ole itsenäinen oikeushenkilö), eikä toiminimiyrittäjä näin ollen voi maksaa itselleen palkkaa.
Voidaan ajatella, että yrittäjä ja yritys ovat yksi ja sama asia, mutta kirjanpidon ja verotuksen takia kuitenkin yrityksen ja yrittäjän varat (ja velat) on syytä pitää erillään. Toiminimelle olisikin hyvä avata oma erillinen pankkitili heti kättelyssä.
Koska toiminimen palkka ei ole oikeasti palkkaa, ei yksityisotoista tarvitse ilmoittaa tulorekisteriin eikä yksityisottoja ole sidottu mihinkään tiettyyn palkanmaksupäivään. Yksityisottoja siis voi tehdä vaikka joka päivä!
Yksityisotto
Vaikka toiminimen palkkaa ei ole olemassa, ei se tarkoita, että toiminimiyrittäjän täytyy rahatta painaa menemään vuodesta toiseen, vaan toiminimiyrittäjä voi nostaa rahaa henkilökohtaiseen käyttöönsä tekemällä yksityisottoja. Yksityisotto nimensä mukaisesti tarkoittaa, että yrityksen varoista otetaan rahaa yksityiseen käyttöön.
Mitään rajaa yksityisottojen määrälle ei ole, joten yrityksen tililtä saa ihan vapaasti siirtää rahaa omalle henkilökohtaiselle tilille aina kun haluaa. Vaikka yrityksen varoja saa käyttää täysin vapaasti, kannattaa rahaa kuitenkin varata verojen maksua ja muita yrityksen kuluja varten. Ei siis ole järkevää humputella ihan kaikkea, ennen kuin on varmistettu, että varat varmasti riittävät yritystoiminnan pyörittämiseen.
Toiminimiyrittäjä Matti Ahmatti myy kuukauden aikana asiakkailleen suursyömäri-koneita 5000 eurolla + alv 24%. Yhteensä siis 6200 eurolla. Tästä summasta Matti laittaa ensimmäisenä arvonlisäveron osuuden sivuun (1200 euroa) ja tilille jää 5000 euroa.
Matin ynnää yrityksen ennakkoverot (500 e) sekä muut yrityksen kulut (2500 e) yhteen ja toteaa, että hän voi tililtä nostaa 2000 euroa omaan käyttöön ja yrityksen tilille jää silti tarpeeksi rahaa kattamaan yrityksen kulut. Matti kuitenkin haluaa pelata varman päälle ja jättää vähän extraa firman tilille yllätyskuluja varten ja siirtää omalle tililleen 1500 euroa. Hän näpyttelee verkkopankissa tilisiirron omalle henkilökohtaiselle tilille ja kirjoittaa viestiosioon “yksityisotto”.
Toiminimen palkka ei vaikuta veroihin
Tärkeä ottaa huomioon, että yksityisotot eivät vaikuta yrityksen tulokseen, eli siihen summaan, jonka perusteella tuloveroa maksetaan. Vaikka rahat lähtevät yrityksen pankkitililtä ja tilin saldo pienenee, ei se silti vaikuta yrityksen tulokseen tai tuloveron määrään, koska yksityisotot eivät ole yrityksen kuluja.
Yksityisotoista ei myöskään makseta veroja erikseen vaan toiminimen tuloverojen määrä muodostuu yrityksen tilikauden tuloksesta.
Matti Ahmatin liikevaihto tilikauden aikana on ollut 60 000 euroa (alv 0%) ja yrityksen vähennyskelpoiset kulut 30 000 euroa. Tilikauden tulokseksi siis muodostuu 30 000 euroa, jonka mukaan Matin verot määräytyvät.
Matti on tilikauden aikana tehnyt yksityisottoja vain 18 000 eurolla, mutta sillä ei ole merkitystä tuloveron kannalta, vaan verot maksetaan yrityksen tuloksen mukaan.
Yksityisotto kirjanpidossa
Kirjanpidossa yksityisotot merkitään taseen vastaavaa puolen omaan pääomaan. Eli, kun yksityisotto tehdään, on sen kirjaus yksityisotot debet ja pankkitili kredit. Jos taas käytössä on yhdenkertainen kirjanpito, ei toiminimen palkkaa, eli yksityisottoja, tarvitse merkitä mihinkään.
Toiminimen palkka on ihan sallittu termi käyttää, kunhan vain muistaa, että se käyttäytyy kirjanpidossa ja verotuksessa eri tavalla kuin oikea palkka.
Vastaa