Toiminimi & hinnoittelu – Yksinyrittäjä, tiedä arvosi (0)
Oman työn hinnoittelu uudelle yrittäjälle voi olla todella raastava homma. Mitä siitä omasta työstään voi pyytää, maksaako siitä kukaan ja entäs jos se ei olekaan minkään arvoista? Tuttua huttua, moni yksityinen elinkeinonharjoittaja on kelannut täysin samoja ajatuksia.
Toiminimi & hinnoittelu on kolmen blogipostauksen sarja, jossa pureudutaan toiminimen hinnoittelun maailmaan. Tässä sarjan ensimmäisessä osiossa selvitetään, mitä toiminimiyrittäjän täytyy ottaa huomioon ennen euromäärien laskemista. Seuraavassa osiossa pohditaan, miten yksityinen elinkeinonharjoittaja voi laskea toiminnalleen tuntihinnan ja sarjan viimeisessä osiossa kurkistetaan hieman, mitä yksityisen elinkeinonharjoittajan täytyy tietää laskutuksesta.
Älä vain pärjää
Vaikka olet toiminimiyrittäjä, ei se tarkoita, että sinun täytyisi tehdä töitä vuoden jokaisena päivänä ja vielä vuorokauden ympäri. Ei, ei ja ei. Et ole kone eikä sinun tarvitsekaan olla. Sinun täytyy hinnoitella itsesi niin, että vähempikin työnteko riittää.
Yksityisenä elinkeinonharjoittajana sinulla on myös oikeus viettää vapaa-aikaa ja lomailla. Loma ajan palkkaa sinulle ei kuitenkaan kukaan valitettavasti maksa, vaan sinun täytyy tienata lomarahat joko etu- tai jälkikäteen.
Karu fakta on, että yksinyrittäjä sairastuessaan ei saa sairausajan palkkaa. Kelasta toki voi jotain hakea, mutta moniko yrittäjä jaksaa sen sääntöviidakon käydä läpi parin päivän flunssan takia? Varsinkin, jos toiminimiyrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, omavastuuaika on sairastumispäivä ja sitä seuraavat yhdeksän arkipäivää. Tämähän ei kuitenkaan tarkoita, että sinun pitäisi mennä sairaana töihin. Sinullakin on oikeus sairastaa. Ota mahdollinen sairastuminen huomioon hintaa laskiessa.
Toiminimiyrittäjän pitää myös pystyä matkustamaan, säästämään ja elämään. Ei se mene niin, että yksinyrittäjä laskee itselleen palkkaa vain sen verran, että saa oman asumisen kuitattua sekä kaupasta halvinta mahdollista makkaraa leivän päälle. Sinä olet alan ammattilainen ja voit ajastasi sekä taidoistasi pyytää asianmukaista korvausta. Kannattaa kuitenkin pysyä realistina eikä heittäytyä ihan suuruuden hulluksi. Mieti summa, josta jää elämisen jälkeen vielä sukanvarteenkin, eikä elämä ole pelkkää senttien laskemista.
Haaveile isosti – toimi fiksusti
Jokaisen yksityisen elinkeinoharjoittajan ei tarvitse tehdä laadultaan parasta ja hinnaltaan kalleinta. Joku tekee halvemmalla vähemmän laadukasta, mutta toimivaa ja toinen tekee kalliimmalla saman asian, mutta laadukkaampana. Tämä on täysin fine. Tärkeintä on, että hinta-laatusuhde kohtaa, sillä asiakkaita löytyy varmasti jokaiseen hintaluokkaan. Toiset maksavat kahvipaketista 10 euroa ja toiset taas ottavat kympillä kolme pakettia. Ei ole siis tärkeintä olla se kallein, kun edullisempikin on ihan passelia.
Kenenkään ei ole mahdollista saada ihan kaikkia asiakkaita, joten mieti etukäteen, ketkä ovat sinun potentiaalisia asiakkaita. Jos kauppaat älypuhelimen lisäosia, asiakkaita ei ehkä kannata ensimmäisenä lähteä etsimään vanhainkodista. Tärkeintä ei ole saada kaikkia asiakkaita, vaan tarpeeksi asiakkaita, jotka ovat tyytyväisiä työhösi.
Usealla uudella toiminiyrittäjällä kytee takaraivossa ajatus, että tehdään ensin halvalla ja kerätään asiakaskuntaa. Ei, ei ja ei. Asiakkaat ovat kuin elefantteja ja muistavat kyllä alkuperäisen hinnan, jos hinta yhtäkkiä nouseekin huomattavasti. Asiakkaat ymmärtävät hinnannousun, jos sille on joku hyväksyttävä syy, mutta liian alhaisen hinnan nostaminen oikealle tasolle, voi saada vähän nihkeämmän vastaanoton. Älä polje hintoja asiakkaiden saamiseksi.
Valmistaudu
Ole valmis perustelemaan. Mitään päätöksiäsi sinun ei tietenkään ole pakko perustella kenellekkään, mutta hinnan tai hinnannousun kyseenalaistajille voi olla hyvä kertoa, mistä se johtuu. Ei sinun tartte koko tulos- ja taselaskelmaa läväyttää asiakkaan nenän eteen, mutta hintaa voit perustella esimerkiksi omalla ammattitaidollasi, työn laadulla sekä mitä arvoa se tuo asiakkaalle. Nyt saat oikeasti vähän rehvastella ja olla reilusti ylpeä työstäsi!
Tinkijöihin on varmasti moni yksityinen elinkeinonharjoittaja törmännyt ja niihin kannattaakin varautua. Et koskaan tiedä, mistä nurkan takaa tinkijä ilmestyy kertomaan, että naapurin Pentti tekee saman työn halvemmalla. Jaahas, no mitä sitten? Jos naapuri-pena tekee polkuhintaan, niin anna tehdä. Sinun ei kannata alkaa kilpailemaan jokaisen polkuhinta-penan kanssa saatika käyttää aikaasi asiasta keskusteluun tinkaajan kanssa. Jos asiakas ei ole valmis maksamaan työstäsi pyydettyä hintaa, ei hän silloin ole oikea asiakas sinulle.
Alusta asti on hyvä ottaa käytännöksi kirjallisen sopimuksen tekeminen jokaisesta pienestäkin työtilauksesta. Istu asiakkaan kanssa hetkeksi alas ja käy läpi, mitä tilaus pitää sisällään ja mitä on sovittu. Jos työn aikana tai työn luovutuksen hetkellä tulee erimielisyyksiä, sinulla on mustaa valkoisella ja voit todentaa, että näinhän me sovittiin. Sopimuksesta on hyvä käydä ilmi ainakin asiakkaan ja sinun tiedot, työn sisältö, materiaalit, aikataulu, hinta, arvio työn aloituksen ja valmistumisen ajankohdasta. Kannattaa myös allekirjoittaa sopimus asiakkaan kanssa ja antaa hänelle oma kopio sopimuksesta. Mitä kattavammin sopimukseen on kirjoitettu, sen parempi se on.
Suomalainen kainous ja vähättelevä asenne on nyt heitettävä romukoppaan. Ole ylpeä siitä mitä teet ja pyydä työstäsi asianmukainen korvaus. Yksityisen elinkeinonharjoittajan elämän pitää olla muutakin kuin pelkkää työntekoa ja pärjäämistä.
Muita aiheeseen liittyviä artikkeleita:
Toiminimi & hinnoittelu – Tuntihinnan määrittäminen
Toiminimi & hinnoittelu – Myyntilaskutus on parasta yrittäjyydessä
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa