Share this post

Uusi ennakkomenettely – näin vältyt viivästyskorkojen maksulta verokarhulle (0)

Verottaja on poistanut nykyisen korottoman ennakkoverojen täydennysmaksun. Nykyään yritys ei voi enää maksaa tuloverojen täydennysmaksua 4 kuukautta tilikauden päättymisen jälkeen ilman viivästyskorkoja.

Uuden systeemin mukaisesti yrityksen on maksettava lisäennakko kuukausi tilikauden päättymisestä.  Sen jälkeen ennakkon täydennysmaksusta on maksettava viivästyskorkoja. On vaikea ymmärtää, miksi verottaja poistaa nykyisen tavan ja luo sen tilalle monimutkaisen ja kaikille osapuolille kustannuksia tai työtä lisäävän systeemin. Kirjoitan tänne, mitä tämä uusi ennakkomenettely tarkoittaa ja miten pääset välttämään viivästyskorkojen maksun verottajalle.

Muutoksen voimaantulo ja viivästyskorot

Muutos tuli voimaan osakeyhtiöille ja yhdistyksille 1.11.2017. Yksityisille elinkeinonharjoittajille, liikkeenharjoittajille ja muille henkilöyhtiöille muutos astuu voimaan 1.11.2018. Muutoksessa on olennaista, että lisäennakkoa on haettava. Lisäennakon määrän ja sille lasketun mahdollisen viivästyskoron hakija saa tietää välittömästi ennakon hakemisen jälkeen. On huomioitava, että verottajalle maksetut viivästyskorot eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia.

Jos yritys maksaa lisäennakon viimeistään kuukauden kuluttua tilikauden päättymisestä lisäennakko on koroton. Jos lisäennakkohakemus tehdään myöhemmin kuin kuukauden kuluttua verovuoden päättymisestä, ilmoituspäivään asti verottaja laskee 2 % viivästyskorkon. Lisäennakon maksuaika on kolme viikkoa, ja myös maksuajalle laskee verottaja 2 % viivästyskorkon. Sen jälkeen kun maksuaika ylittyy, lisäennakkolle on maksettava 7 % viivästyskorkoa maksupäivään asti.

Esimerkki. Osakeyhtiön tilinpäätös valmistui 1.3.2018 ja yrittäjä teki lisäennakkoilmoituksen OmaVerossa. Verottaja myönsi ennakkolle kolme viikkoa maksuaikaa, eli 21.3.2018 asti. Yrityksen rahatilanne ei mahdollistanut lisäennakkolaskun maksamista 21.3.2018, ja se maksettiin vasta 21.4.2018.

Jos yritys olisi arvioinut rahatilannetta ja tehnyt lisäennakkoilmoituksen kuukausi myöhemmin, se olisi joutunut maksamaan kuukaudelta 5% vähemmän viivästyskorkoa. Jos lisäennakkohakemus olisi annettu 1.4.2018, yritys olisi voinut nauttia 2 % viivästyskorosta 21.4.2018 asti ja yrityksen ei olisi pitänyt maksaa 7 % viivästyskorkoa.

Taistelukeinot verokarhua vastaan

  1. Tee tilinpäätös valmiiksi tammikuun loppuun mennessä, hae lisäennakko ja maksaa se samantien. Tämä on paras vaihtoehto – vältyt viivästyskoroilta ja etkä maksaa ennakkoa verottajalle liian aikaisin.
  2. Jos arvelet, että et saa tilinpäätöstä valmiiksi ennen 31.1 hae ja maksaa ennen tammikuun loppua normaalia ylisuuri lisäennakko. Ylimääräisen summan verottaja maksaa takaisin, kun haet ennakon palautusta. Palautettavalle summalle maksaa verottaja jopa pienen koron.
  3. Jos et saa tilinpäätöstä valmiiksi ennen tammikuun loppua ja sinulla ei ole rahaa ylisuuren lisäennakon maksamiseksi, älä hae lisäennakkoa ennen kuin pankkitilillä on rahaa sen maksamiseksi. Silloin sinun on maksettava 2 % viivästyskorkoa tammikuun lopusta alkaen, mutta vältyt 7 % viivästyskorolta.

Verohallinnon sanojen mukaan tämä uudistus tulee kannustamaan yrityksiä maksamaan verot ajoissa, ja yrityksillä on tieto verotettavasta tuloksesta jo verovuoden lopussa. Mielestäni tämä lisäbyrokratia yrittäjille, kirjanpitäjille ja verohallinnolle itselleen ei ole sen arvoista, että veroja aletaan maksaa pikkasen aikaisemmin. Mietin, että onko valtiolla kassakriisi, että verot on saatava aiemmin lippaaseen. Verottajan väittämä, että yritys tietää verotettavan tuloksen jo tammikuun lopussa on myös kummallista, koska yrityksen tulos voi muuttua hyvin paljon tilinpäätöksen jälkeen, jonka viimeinen valmistumispäivä on edelleen neljä kuukautta tilikauden päättymisestä.

Tässä ei kuitenkaan kiukuttelu auta ja tämän muutoksen kanssa on elettävä. Toivottavasti tämä blogikirjoitus auttaa sinua pitämään verokarhun rasvaprosentin kurissa. Jos sinulla on aiheesta lisäkysymyksiä, kirjoita ne kommentteihin, niin vastaan mielelläni.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.