Teetkö yrityksen kirjanpidon itse? Katso kattava lista vuoden tärkeimmistä päivistä! (0)
Jokaisen yrityksen kirjanpito täytyy hoitaa tavalla tai toisella. Jos aikaa ja osaamista (tai ainakin edes halua oppia) löytyy, voi yrityksen kirjanpidon tehdä myös itse. Yrityksen kirjanpidon tekemiseen liittyy paljon tärkeitä päivämääriä, jotka olisi syytä pistää korvan taakse.
Toistuvat päivämäärät
Jos teet yrityksen kirjanpidon itse, paina seuraavat päivämäärät tiukasti mieleen. Ne toistuvat samana joka kuukausi. Jos määräpäivä osuu lauantaille tai pyhäpäivälle, siirtyy se automaattisesti seuraavaan arkipäivään.
5. pvä – Erillisilmoitus
Jos yritys kuuluu työnantajarekisteriin, täytyy yrityksen muistaa antaa erillisilmoitus joka kuukausi. Ilmoitus annetaan aina palkanmaksukuukautta seuraavan kalenterikuukauden 5. päivään mennessä, eli esim. kesäkuun palkoista on annettava erillisilmoitus viimeistään heinäkuun viides päivä.
12. pvä – Arvonlisävero
Jos yrityksesi on arvonlisäverovelvollinen ja arvonlisäverokausi on kuukausi, täytyy arvonlisäverot ilmoittaa ja maksaa verottajalle 12. päivä sitä kuuta, joka on toinen kuukausi verokauden päättymisen jälkeen. Selvennettynä tämä tarkoittaa, että esim. tammikuun arvonlisävero on ilmoitettava ja maksettava viimeistään 12.3. Jos yrityksesi arvonlisäverokausi on neljännesvuosi, alv ilmoitetaan ja maksetaan niin ikään viimeistään 12. päivä, mutta kolmen kuukauden välein.
12. pvä – Työnantajasuoritukset
Jos yrityksesi maksaa palkkoja, täytyy palkkojen työnantajasuoritukset maksaa verottajalle palkanmaksua seuraavan kuukauden 12. päivään mennessä. Eli, tammikuun palkoista tulleet velvoitteet täytyy hoitaa maksuun viimeistään helmikuun 12.päivään mennessä.
20. pvä – Arvonlisäveron yhteenvetoilmoitus
Jos yritykselläsi on EU-myyntiä, täytyy niistä muistaa antaa erillinen yhteenvetoilmoitus. Yhteenvetoilmoitus on annettava viimeistään kunkin kuukauden päättymistä seuraavan kuukauden 20.pvä. Tammikuun myynnit on siis ilmoitettava viimeistään helmikuun 20.päivä. Ilmoitus annetaan vain niiltä kuukausilta, kun tavaraa tai palvelua on myyty toiseen EU-maahan.
23. pvä – Ennakkoverot
Jos yritys maksaa ennakkoveroja, on niiden maksupäivä aina kuukauden 23. päivä. Ennakkoverojen suuruus ja mahdollisen ennakkoveron muuttamisen ajankohta vaikuttaa siihen, kuinka monta maksuerää on vuoden aikana. Kuitenkin niitä on maksimissaan 12 kappaletta.
Tiesithän, että voit hoitaa oma-aloitteisten verojen maksun yhdellä maksulla. Oma-aloitteiset verot ovat veroja, joita Verohallinto ei määrää vaan joiden määrän maksaja itse laskee, ilmoittaa ja maksaa. Hyvin usealla yrityksellä oma-aloitteisia veroja ovat ainakin työnantajasuoritukset sekä arvonlisäverot. Ne maksetaan samalla tili- ja viitenumerolla, joten ne voi vapaasti ynnätä ne yhteen ja laittaa könttänä maksuun!
Muut tärkeät päivämäärät
Vuoden aikana on myös muita tärkeitä päivämääriä, jotka on hyvä ainakin yrittää muistaa. Päivämäärät painottuvat alkuvuoteen.
- 31.1. Lisäennakko ilman huojennettua viivästyskorkoa
- 1.1. Vuosi-ilmoitusten viimeinen palautuspäivä
- 15.2. Vuosi-ilmoitus korkotulon lähdeveronalaisista koroista
- 24.2. Vuosi-ilmoitus osakaslainoista
- 28.2. Vuosimenettelyssä olevien oma-aloitteisten verojen eräpäivä
- 1.4. Liikkeen- ja ammatinharjoittajien veroilmoitus
- 30.4. Yhteisön veroilmoitus (jos tilikausi päättynyt 31.12.)
- 5.9. Yrittäjän päivä
Tsekkaa kaikki päivämäärät verottajan sivuilta.
Yrityksen kirjanpidon tekemiseen tarvitsee kirjanpidon osaamisen lisäksi myös hyvää muistia. Voit toki vapaasti myös tallentaa tai tulostaa blogissa olevan kuvan, niin päivämääriä ei tarvitse ihan ulkoa muistaa! Ja jos joku päivämäärä joskus unohtuu, ei se ole maailmanloppu. Kyllä verottaja muistaa muistuttaa!
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa