Yrityksen verotus ei ole rakettitiedettä (0)
Veroasioiden hoitaminen saatikka niiden maksaminen ei varmastikaan ole kenenkään lempipuuhaa, mutta se ei silti tarkoita, että yrityksen verotus olisi jotenkin äärimmäisen hankalaa. Yrittäjänä sinun olisi hyvä itse ymmärtää yrityksen verotuksen perusasiat, vaikka olisitkin palkannut kirjanpitäjän hoitamaan ne puolestasi.
Mitä veroja?
Yrityksen verotus riippuu aina yrityksen toimialasta sekä yhtiömuodosta, mutta yleisimpiä yrityksien maksamia veroja ovat ansiotulovero, yhteisövero, arvonlisävero sekä pääomatulovero. Eikä yritys yleensä pääse pelkällä yhden veron maksamisella, vaan hyvin usein yritykset maksaa useampaa näistä.
Nämä neljä veroa on äärimmäisen tärkeää pitää erillään toisistaan. Arvonlisäverolla ja ansiotuloverolla tai yhteisöverolla ja pääomatuloverolla ei ole koskaan, ikinä, mitään tekemistä toistensa kanssa eikä niitä pidä koskaan mennä sekoittamaan keskenään.
Ansiotulovero palkansaajille ja toiminimille
Nimensä mukaisesti ansiotulovero on vero, jota maksetaan ansiotuloista. Kaikki palkansaajat maksavat palkastaan ansiotuloveroa ja tämä koskee myös osakeyhtiöyrittäjää. Jos osakeyhtiöyrittäjä nostaa yrityksestään palkkaa, maksaa hän palkastaan ansiotuloveron. Myös toiminimiyrittäjät useimmissa tapauksissa maksavat yrityksensä koko tuloksesta ansiotuloveroa.
Yhteisövero koskee vain yhteisöjä
Yhteisövero ei myöskään sanana jätä paljoa arvailujen varaan. Joten, kuten nimestä voidaan päätellä, yhteisöveroa maksavat yhteisöt. Yhteisöveroa maksetaan aina 20% yhteisön tuloksesta. Se ei vaikuta suoraan osakeyhtiöyrittäjän verotukseen, vaan yhtiötä verotetaan erillisenä verovelvollisena.
Arvonlisävero pakollinen yli 15 000 euron liikevaihdolla
Jos yritys kuuluu ALV-rekisteriin, täytyy sen huolehtia myös arvonlisäverosta. Alv on lyhykäisyydessään välillinen vero, jonka yritys kerää asiakkailta ja tilittää valtiolle. Alv ei siis käytännössä ole missään vaiheessa yrityksen rahaa, vaan se on pelkästään läpikulkumatkalla yrityksen kassassa.
Arvonlisäverojen ilmoittamisesta ja maksamisesta täytyy ruveta huolehtimaan viimeistään siinä vaiheessa, kun yrityksen liikevaihto ylittää 15 000 euroa.
Pääomatulovero antaa pelivaraa toiminimiyrittäjälle
Toiminimiyrittäjä voi halutessaan maksaa osan tulojensa veroista pääomatuloverolla. Pääomatulona verotettava osuus voi olla 0%, 10% tai 20% toiminimen nettovarallisuudesta.
Nettovarallisuus lyhykäisyydessään muodostetaan vähentämällä yritystoiminnan varoista sen velat ja jos yrityksellä on työntekijöitä, lisätään nettovarallisuuteen 30% heille maksetuista palkoista verovuoden päättymistä edeltäneiden 12 kuukauden ajalta. Jos yrityksellä on enemmän velkoja kuin varoja, ei yrityksellä ole nettovarallisuutta.
Pääomatuloveron määrä on 30% aina 30 000€ asti ja sen ylittävän osuuden vero on 34%. Pääomatulona verojen maksaminen voi jossain tapauksissa olla viisasta. Varsinkin, jos ansiotulot ovat suuret ja yritystoiminnalle on kertynyt nettovarallisuutta.
Miten yrityksen verot hoidetaan?
Yrityksen veroasioiden hoitaminen tarkoittaa pääasiassa erilaisten ilmoitusten antamista ja verojen maksamista ja sen voi hoitaa melkeinpä kuka tahansa. Useimmiten yrittäjä itse huolehtii yrityksen veroista, hommaan on valtuutettu työntekijä tai kaikki veroihin liittyvä on ulkoistettu kirjanpitäjälle. On myöskin hyvin tavallista, että kirjanpitäjä on valtuutettu tekemään kaikki ilmoitukset ja yrittäjä itse hoitaa verot maksuun.
Mutta hoiti veroasiat sitten kuka tahansa, seuraavat asiat on kuitenkin hyvä tietää:
- Yrityksen tulovero maksetaan yleensä ennakkoon ennakkoveroina. Ennakoverot toimivat samanlailla toiminimi- kuin osakeyhtiöyrittäjällä, vaikkakin he maksavat eri veroja.
- Arvonlisävero maksetaan liikevaihdosta riippuen joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai vuosittain. Arvonlisäveron määrä selviää kirjanpidon perusteella.
Yrityksen verotus ei ole rakettitiedettä, vaikka se saattaa äkkiseltään pistää pään pyörälle. Jos olet toiminimiyrittäjä, maksat yrityksen koko tuloksesta pelkästään ansiotuloveroa tai jossain tapauksissa ansiotulo- ja pääomatuloveroa. Ja, jos taas olet osakeyhtiöyrittäjä, maksat nostamastasi palkasta ansiotuloveroa sekä yrityksen tuloksesta yhteisöveroa. Näiden lisäksi tietysti pyörität vielä mahdolliset arvonlisäverot siinä sivussa.
Lue lisää yrityksen verotuksesta
Kokeile heti
Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.
Vastaa