Share this post

Lahjoittaisiko yrityksesi hyvään? (0)

Yritysten mahdollisuus tehdä hyväntekeväisyyttä ja lahjoituksia on hieno tapa tuoda esiin yrityksen arvoja ja sitoutumista yhteisön hyvinvointiin. Verovähennys on mahdollista saada lahjoituksista, kun tietyt ehdot täyttyvät.

Mitä yritys voi lahjoittaa ja kenelle?

Yritykset voivat lahjoittaa rahaa, tuotteita tai palveluita yleishyödyllisille järjestöille, kuten esimerkiksi paikallisille urheiluseuroille, mielenterveysjärjestöille tai työttömien yhdistyksille. Yleishyödylliset järjestöt ovat sellaisia, jotka toimivat yhteiskunnan hyväksi ilman voiton tavoittelua. Jotta verovähennys voidaan hyödyntää, on tärkeä huomioida, että sen saamiseksi lahjoituksen täytyy kohdistua sellaiseen toimintaan, joka on joko paikallista tai jollain tavalla yrityksen toimialaa lähellä olevaa.

Esimerkiksi jos yrityksesi sijaitsee pienellä paikkakunnalla ja lahjoitat paikalliselle urheiluseuralle, se voi auttaa pitämään yhteisön aktiivisena ja elinvoimaisena, mikä hyödyttää myös paikallisia yrityksiä. Toisaalta, jos yrityksesi toimii esimerkiksi terveydenhuoltoalalla, lahjoitus mielenterveysjärjestölle voisi olla luonteva ja toimialaan hyvin sopiva tapa antaa takaisin yhteisölle.

 

 

Milloin lahjoituksesta voi saada verovähennyksen?

Verovähennys voidaan saada alle 850 euron suuruisista lahjoituksista, jotka tehdään suhdetoiminnan menoina. Tämän rajan puitteissa lahjoituksia voi tehdä useammallekin järjestölle, kunhan yksittäinen lahjoitus ei ylitä 850 euroa. Tämä tekee pienistäkin lahjoituksista houkuttelevia, koska verovähennys keventää yrityksen verotaakkaa.

Esimerkki:

  • Verovähennyskelpoinen: Yrityksesi lahjoittaa 500 euroa paikalliselle urheiluseuralle. Tämä lahjoitus on alle 850 euroa, joten se voidaan vähentää verotuksessa suhdetoiminnan kuluna.
  • Ei-verovähennyskelpoinen: Yrityksesi lahjoittaa 1000 euroa poliittiselle puolueelle. Poliittiset lahjoitukset eivät ole verovähennyskelpoisia, riippumatta summasta.

Mainostaminen ja lahjoitukset

Hyväntekeväisyys ei ole ainoa tapa tukea paikallista yhteisöä. Verovähennys voidaan hyödyntää myös muullakin tapaa. Yritys voi myös tukea järjestöjä ja yhteisöjä ostamalla mainostilaa esimerkiksi urheilujoukkueen pelipaidasta tai yhdistyksen esitteestä. Nämä kulut ovat vähennyskelpoisia markkinointi- ja mainoskuluina, eikä niille ole asetettu euromääräistä ylärajaa. On kuitenkin tärkeää, että mainostamisen hinta on kohtuullinen suhteessa näkyvyyteen jonka yritys saa, jotta verovähennys voidaan hyödyntää.

Esimerkki:

  • Verovähennyskelpoinen: Yrityksesi maksaa 1200 euroa siitä, että sen logo näkyy paikallisen jalkapallojoukkueen pelipaidoissa koko kauden ajan. Tämä kulu voidaan vähentää markkinointikustannuksena.
  • Ei-verovähennyskelpoinen: Yrityksesi maksaa 5000 euroa pienen yhdistyksen esitteeseen sijoitetusta logosta, mutta esite jaetaan vain muutamalle kymmenelle henkilölle. Tämä voisi herättää verottajassa kysymyksiä kohtuuttomasta hinnasta suhteessa saatavaan näkyvyyteen, jolloin verovähennys voi olla kyseenalainen.






Yhteisöjen isommat lahjoitukset

Jos yrityksesi on osakeyhtiö, osuuskunta tai muu vastaava yhteisö, se voi tietyin ehdoin tehdä suurempia lahjoituksia, joissa myös verovähennys voidaan hyödyntää. Nämä lahjoitukset voivat olla arvoltaan jopa 50 000–250 000 euroa ja niiden tulee edistää tiedettä, taidetta tai suomalaista kulttuuriperinnettä. Tällaisista lahjoituskohteista löytyy tarkempaa tietoa Verohallinnon verkkosivuilta Lahjoitusvähennys yhteisöverotuksessa – vero.fi.

Miksi ylipäätään lahjoittaa?

Lahjoitukset antavat yritykselle mahdollisuuden osoittaa, että se välittää yhteisöstään ja on kiinnostunut yhteiskunnallisesta vastuustaan. Oikein kohdistetut ja suunnitellut lahjoitukset voivat tuoda yritykselle positiivista näkyvyyttä, sekä tehdä siitä houkuttelevamman asiakkaiden, työntekijöiden ja yhteistyökumppaneiden silmissä. Lisäksi mahdollinen verovähennys tekee lahjoittamisesta taloudellisesti järkevää, sillä se keventää yrityksen verotaakkaa. Yrityksen osallistuminen hyväntekeväisyyteen voi siis olla paitsi moraalisesti palkitsevaa myös taloudellisesti järkevää. Kuten aiemmin mainittu, verovähennys on mahdollinen tiettyjen lahjoitusten osalta, mikä keventää yrityksen verotaakkaa. Tämä voi olla merkittävä etu.

Jokainen lahjoitus voi tuoda iloa ja lisäarvoa monilla eri tasoilla. Oli kyseessä sitten pieni lahjoitus paikalliselle urheiluseuralle tai suurempi panostus kulttuurihankkeeseen. 

 

Kokeile heti

Helppokäyttöinen ja edullinen SimplBooks kirjanpito-ohjelma. Ota käyttöön kahdessa minuutissa ja kokeile 30 päivää ilmaiseksi! Ohjelmalla on jo yli 20 000 tyytyväistä käyttäjää.

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.