Share this post

Yritysmuodon valinta – toiminimi vai osakeyhtiö? (0)

Toiminimi ja osakeyhtiö ovat Suomessa suosituimpia yritysmuotoja. Yritysmuodoissa on paljon eroja ja tässä artikkelissa kerrotaan, mitkä ovat Oy:n ja Tmi:n plussat ja miinukset sekä kumpi yritysmuoto on fiksumpi valinta sinun tilanteessa.

 

Toiminimen eli yksityisen elinkeinonharjoittajan plussat

Toiminimeä ei tarvi rekisteröidä kaupparekisteriin. Perustamisilmoitus on tehtävä sellaisen yksityisen elinkeinonharjoittajan, joka

  • harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa (ravintola, apteekki yms).
  • toimii omasta asunnosta erillisessä pysyvässä toimipaikassa, kuten esimerkiksi liiketilassa.
  • yrityksellä on työntekijöitä oman aviopuolison tai perheenjäsenen lisäksi.

Jos yksikään edellä mainituista ehdoista ei täyty, toiminimeä ei tarvi rekisteröidä kaupparekisteriin. On kuitenkin huomioitava, että jos yrityksen nimeä halutaan suojata, rekisteröinti kannattaa tehdä.

Toiminimellä on pienemmät rekisteröintimaksut. Jos haluat kuitenkin rekisteröidä toiminimen esimerkiksi nimen suojaamista varten kaupparekisteriin, rekisteröintimaksu on 75-110 euroa. Osakeyhtiön rekisteröinti maksaa 330-380 euroa.

Yritystoiminnan lopettaminen on helpompi. Toiminimen toiminnan lopettaminen hoituu täyttämällä yhden lomakkeen ja kestää noin 3 viikkoa. Osakeyhtiön lopettaminen kestää yleensä ainakin puoli vuotta ja siihen liittyy paljon byrokratiaa. On kuitenkin huomioitava, että osakeyhtiön voi myös myydä tai siirtää ‘’pöytälaatikkoon’’ odottamaan parempia aikoja.

Jos teet kirjanpidon itse, toiminimeen liittyy vähemmän byrokratiaa. Toiminimen kirjanpidon voi tehdä yhdenkertaisesti ja yksityisen elinkeinoharjoittajan ei tarvitse laatia pöytäkirjoja kokouksista. Myös toiminimen verotus on yksinkertaisempi. Jos teet kirjanpidon itse, sinun ei tarvitse perehtyä kaikkeen edellä mainittuun. Jos palkkaat kirjanpitäjän, pieni byrokratia ei häntä häiritse. Hän tekee yrityksesi kirjanpidon kaksinkertaisesti, koska se on eniten käytetty ja nopein tapa ammattilaiselle. Kokouspöytäkijoista on olemassa valmiita pohjia ja pohjilla vaihdetaan useimmiten vain yksi lause ja päivämäärä. Myös verotuskuviot ymmärtää kirjanpitäjä selkarankastaan.

Toiminimeen ei tarvitse sijoittaa pääomaa. Osakeyhtiöön sijoitettu 2500 euroa ei ole yrityksessä kuitenkaan lukittuna. Perustettu yritys saa sen heti käyttöön, esimerkiksi kulujen kattamista varten.

Toiminimellä ei tarvitse avata pankkitiliä. Usein kirjanpitäjät kuitenkin suosittelevat pankkitilin avaamista, koska näin on helpompi pitää yrittäjän ja yrityksen raha-asiat erikseen.

 

Osakeyhtiön plussat

Yrittäjä voi tehdä osakeyhtiön kanssa sopimuksia. Koska osakeyhtiö on erillinen oikeushenkilö, yrittäjä voi tehdä sen kanssa sopimuksia. Sopimus on esimerkiksi lainan myöntäminen yrittäjältä yhtiölle.

Osakeyhtiöllä on enemmän verotus-teknisiä mahdollisuuksia. Osakeyhtiöstä voi maksaa rahaa ulos palkkana, tai osinkona. Sen lisäksi osakeyhtiö voi käyttää luontoisetuja.

Jos voittoa jätetään yritykseen osakeyhtiön verotus on kevyempi. Toiminimen koko tulos verotetaan yrittäjän tulona. Osakeyhtiöllä taas yritykseen jäävä tulo verotetaan osakeyhtiön tuloveron mukaan, eli kevyemmin kun ansiotulo. Ansiotuloverotus on osakeyhtiön verotusta korkeampi jo silloin, kun yrittäjän vuositulot ovat yli 13 000 euroa. Lisää osakeyhtiön verotus hyödyistä toiminimeen nähden voit lukea kirjoituksesta Toiminimi vai osakeyhtiö – verotus

Osakeyhtiössä yrittäjä ei ole vastuussa yrityksen sopimuksista. Pääsääntöisesti yrittäjä ei ole vastuussa osakeyhtiön velvoitteista, kuten esimerkiksi veloista ja sitoumuksista. Yksityinen elinkeinoharjoittaja on taas vastuussa oman yrityksen veloista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Osakeyhtiö on vakavampi yritysmuoto. Koska osakeyhtiöön pitää sijoittaa pääoma ja osakeyhtiössä työskentele usein useampi henkilö, yritysmuotoa otetaan vakavammin kun yksityistä elinkeinonharjoittajaa.

Osakeyhtiön voi omistaa useampi henkilö. Omistusosuuden jakaminen voi olla hyödyllistä esimerkiksi silloin kun yritykseen haetaan rahoitusta tai jos yritykseen halutaan sitouttaa avainhenkilöitä.

 

Kumpi yritysmuoto sitten on parempi?

Yhteenvetona voi sanoa, että toiminimi on parempi vaihtoehto, jos yrittäminen ei kestä pitkään ja on pienimuotoista. Myöhemmin, jos yrittäjä innostuu yrittämisestä lisää, toiminimen voi muuttaa helposti osakeyhtiöksi.

Kun yrittäminen on yrittäjän pääsääntöinen tulolähde ja yrittäminen kestää kauemmin, kannattaa usein valita osakeyhtiö.

 

 

 

HUOMIO! SimplBooks blogissa kirjoitetut postaukset ja aiheet ei ole välttämättä juridisesti tarkkoja ja suosittelemme aina ottamaan yhteyttä asiantuntijaan. Blogin kirjoittajat tekevät parhaansa virheettömän sisällön eteen, mutta eivät ota vastuuta mahdollisista pienistä erehdyksistä. On otettava huomioon myös jatkuvasti muuttuva lainsäädäntö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Kokeile 30 päivää ilmaiseksi!

Rekisteröityminen on helppoa ja antaa sinulle mahdollisuuden kokeilla SimplBooksia ilman sitoutumista.